Drecun: Srbija da podigne ulog za rešavanje pitanja Kosova i Metohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Srbija da podigne ulog za rešavanje pitanja Kosova i Metohije

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se to pitanje reši u okviru samoproglašenih granica Kosova, da onda Srbija mora da podigne ulog, izađe iz okvira rešavanja samo kosmetskog problema i da pitanje postavimo regionalno.

" Ako se bude održavala mirovna konferencija o Kosovu, a dok do nje ne dođe treba mnogo da se ispregovara. Lično smatram da Srbija morala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da u te pregovore ubaci i pitanje BiH, budućnosti RS i status srpskog naroda posebno u Crnoj Gori. ", rekao je on za TV Pink.

Na taj način bismo mogli, kaže, da otvorimo prostor za drugačije viđenje kosovskog problema od ovoga što je početna ideja SAD i nekih zapadnih zemalja.

"Po njima Kosovo mora da postane sastavni deo i članica UN i NATO, a da će za uzvrat Srbiji biti pružena pomoć na putu ka EU, kao i ekonomska pomoć. Ta početna pozicija SAD i zemalja koje priznaju tzv. Kosovo po Srbiju je teška i da će pregovori, ako do njih dođe, biti teški", naglasio je on.

Navodi da je zvaničnik Stejt departmenta na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da nije isključena opcija mirovne konferencije, a da je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno u UN u Njujorku rekla da je moguće da dođe do organizovanja regionalne konferencije.

Konferencija koja se nagoveštava ne može da prođe bez svih stalnih članica SB, a time i Rusije i Kine", zaključio je on.

Ocenjujući posetu predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedeva Beogradu kaže da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju u borbi za očuvanje suvereniteta i integriteta na Kosova i Metohije, ali skreće pažnju da se realno mora sagledati koje su mogućnosti Rusije i da ne treba očekivati nerealno.

"Oni mogu da nam daju podšku u UN u sprečavanju da lažna država Kosovo postane njihova članica. Bitno je da se spreči njihov puni međunarodni kapacitet. Dok ne postanu članica UN nikada neće biti u pravom smislu država", naglasio je Drecun.

Pojašnjava da Rusija može da pomogne u ekonomskom razvoju i u energetskoj stabilnosti, da su Srbiji potrebne ruske investicije, podrška u jačanju odbrambenih i bezbedonosnih kapaciteta.

"Rusija na više načina podiže naš kapacitet u borbi za Kosovo i Metohiju, ali i tu postoje ograničenja. Toga moramo da budemo svesni. Vidite da nema praktično granice između Kosova i Albanije, albanski vojnici imaju vežbe sa kosovskim vojnicima i na takve stvari Rusija ne može da utiče", smatra Drecun.

Dodaje da će Rusija biti prisutna u završnoj fazi pokušaja rešavanja konačnog statusa, jer će sve što bude postignuto morati da bude verifikovano u Savetu bezbednosti UN, od strane Rusije i Kine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MILOVAN DRECUN OBJASNIO: Ako Zapad ima samo jednu ideju za KiM, Srbija da podigne ulog, a evo i kako!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 02:21

Srbija da podigne ulog pre nego što pregovori počnu...Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se pitanje KiM reši u okviru samoproglašenih granica Kosova, da onda Srbija mora da podigne ulog, izađe iz okvira rešavanja samo kosmetskog problema i da pitanje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.