Dramatični snimci požara na Suvoboru: Ne možemo izaći, u obruču smo!

Izvor: Blic, 25.Avg.2012, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dramatični snimci požara na Suvoboru: Ne možemo izaći, u obruču smo!

Zbog opasnosti od požara izvršene su sve pripreme za evakuaciju stanovnika sela Gornja Gorevnica na obroncima Suvobora, ukoliko to bude neophodno, rečeno je večeras na sednici Kriznog staba u Čačaku. U požarima u tri sela u okolini Čačka, na oko 500 hektara, ugorženo je 60 domaćinstava i 180 ljudi. Zapaljen plast sena u selu na obroncima Suvobora

Na gašenje požara koji je buknuo na obroncima Suvobora, gde je ugroženo 300 domaćinstava, upućen je i ruski avion "Berijev >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 200" koji je danas oko 14 sati stigao u Srbiju, a u ugroženim mestima počela je evakuacija stanovništva, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Ukoliko dođe do evakuacije, za oko 200 meštana obezbeđeni su smeštaj, piće i medicinska zaštita, rekao je na sednici komandant Kriznog štaba za vanredne situacije Vojislav Ilić.

U požaru na obroncima Suvobora, koji je izbio sinoć u 20.38 sati, dve osobe su povređene - jedan vatrogasac i jedan meštanin, a u gašenju se danas uključio i ruski avion "berijev".

Ilić je kazao da je šteta na području koje je zahvatio požar neprocenjiva, a da pomoć u gašenju pružaju i vatrogasci iz Guče, Kraljeva, Kragujevca i Gornjeg Milanovca.

- Crveni krst će, ukoliko dođe do evakuacije, obezbediti dušeke i ćebad u domu u Prijevoru, dok će o evakuisanima brinuti medicinsko osoblje - rekao je on.

Načelnik sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić je rekao da se u gašenje uključio i ruski avion "berijev", koji prvo pokušava da ugasi požar po obodima koje je zahvatila vatra.

On je objasnio da se to radi kako bi se sprečilo širenje požara, procenivši da će zagušivanje vatre sigurno trajati više od 24 sata.

- U ovom trenutku teško je proceniti štetu, površina između 400 i 500 hekatara je zahvaćena požarom -rekao je Broćić.

Broćić je pretrhodno danas zatražio evakuaciju stanovništva iz sela Miokovci, Srezojevci i Gornja Gorevnica, u okolini Čačka, zbog vatrene stihije koja je ugrozila to područje.

Prema njegovim rečima, u požaru na obroncima Suvobora dve osobe su povređene - jedan vatrogasac i jedan meštanin, ali još nije poznato da li su im životi ugroženi.

- Od požara koji je izbio sinoć u 20.38 sati, vatra se širi velikom brzinom, pa vatrogasci i meštani više ne mogu da pomognu u gašenju. Požar je verovatno izazvan varničenjem na niskonaponskim vodovima ili nepažnjom meštana - rekao je Broćić.

Vatrena stihija zahvatila je i senjake, kuće i ambare tri pomenuta sela, a prisutan je i veliki broj ekipa Hitne pomoći koje su na raspolaganju ugroženim meštanima.

"U obruču smo!"

Na snimku agencije Tanjug vide se uspaničeni meštani koji nemoćno gledaju kako vatrena stihija guta sve pred sobom, dok se oko njih nalaze spaljene olupine vozila.

- Ne možemo izaći! U obruču smo! - vikala je jedna žena.

- Od požara koji je izbio sinoć u 20.38 sati ugrožena su sela Srezojevci, Gronja Gorevnica i Miokovci. Vatra se širi velikom brzinom, pa vatrogasci i meštani više ne mogu da pomognu u gašenju. Požar je verovatno izazvan varničenjem na niskonaponskim vodovima ili nepažnjom meštana - rekao je Broćić i dodao da nije poznato kada će biti ugašen, imajući u vidu njegove razmere.

On je dodao da požar gase dva helikoptera kojima pripomažu i meštani sa cisternama, ali se očekuje i pomoć vatrogasnog aviona.

Vatrena stihija zahvatila je senjake, kuće i ambare ova tri sela, a prisutan je i veliki broj ekipa Hitne pomoći koje su na raspolaganju ugroženim meštanima.

VIDEO > Požar na Suvoboru:

Povezane vesti: Požar kod Pirota pod kontrolom, vatrogasci ostaju i tokom noći Tri vatrogasca povređena u požaru na Rodosu Ugašen požar na Straževici, nema povređenih Izgoreo stan, povređen vatrogasac u požaru u Dobroti Dvoje dece poginulo u požaru u Liburnu, 17 osoba povređeno u Parizu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.