Dragan J. Vučićević: Novinarska udruženja da osude Đilasov pokušaj gašenja slobode medija

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2018, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan J. Vučićević: Novinarska udruženja da osude Đilasov pokušaj gašenja slobode medija

Glavni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević pozvao je danas novinarska udruženja u Srbiji da kako je rekao, "prekinu sramotnu ćutnju" povodom krivične prijave koju je Dragan Đilas podneo protiv urednika tog dnevnog lista, navodeći da će u suprotnom postati "saučesnici u Đilasovom nasilju".

Vučićević je na konferenciji za novinare povodom krivične prijave koju je jedan od lidera Saveza za Srbiju podneo protiv njega i urednika "Infomera" Aleksandra Ignjatovića zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "govora mržnje", ocenio da Đilas "prvi put u istoriji demokratske politike u Srbiji traži vraćanje delikta mišljenja".

"To je šokantan, bahat, nezapamćen pritisak na medije. Đilas traži da idemo u zatvor zato što smo kritički pisali o njegovoj politici, što se bavimo činjenicama o njegovom poslovanju. Zato pozivam sva novinarska udruženja da dignu glas ne zbog 'Informera' već zbog same profesije jer ono što se danas dešava nama, sutra se može desiti bilo kom mediju", kazao je Vučićević.

Po njegovim rečima, Srbija će se vratiti u "predpolitičko doba" ukoliko se za javno izrečen stav ide u zatvor.

"Poslednji put je novinar u ovoj zemlji otišao u zatvor 1967. ili 1968. godine jer je rekao nešto što se nije svidelo nekom tadašnjem komunističkom funkcioneru. Ako se to danas uspostavi kao praksa, odna ništa više nema smisla", kazao je urednik "Informera" i dodao da "ni najgori neprijatelj medija iz vremena Slobodana Miloševića nije tražio zatvor za novinare".

Vučićević je ocenio da je Đilas podeno krivičnu prijavu jer je "Informer" kako je rekao, "otkrio njegove sumnjive poslovne veze" sa osnivačem i predsednikom Upravnog odbora United Grupe Draganom Šolakom.

"Suština te hajke je da se nama novinarima zabrani da radimo svoj posao. Prijava koju je Đilas podneo i jučerašnje saopštenje Dragana Šolaka predstavljaju odraz njihove panike. Moguće je da će naći neke sudije koje će da nam presude ali to će onda biti smrt novinarstva u Srbiji", ocenio je Vučićević.

On je optužio Đilasa da je u periodu od 2007. do 2012. godine bio "urednik svih medija u Srbiji" kao i da želi da "vrati to vreme".

"Danas imate apsolutnu demokratiju u medijima u odnosu na taj period. Nedeljnik 'NIN' skoro sve stranice posvećuje najstrašnijim napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića ali niko nije i ne treba da traži da njegov urednik Milan Ćulibrk ide u zatvor zbog toga", kazao je Vučićević.

Glavni urednik "Informera" je dodao da neće prihvatiti jurisdikciju suda u bilo kojoj zemlju EU, na šta ga je pozvao Dragan Šolak, navodeći da je srpski državljanin i da taj list izlazi u Srbiji.

Predstavnik advokatskog tima "Informera" Boris Bogdanović ocenio je da je krivična prijava koju je Đilas podeno protiv urednika tog lista "pokušaj uvođenja cenzure i zloupotreba krivičnog dela govora mržnje".

"Razumeli smo za šta se terete urednici 'Informera', u prijavi se tvrdi da šire govor mržnje i rasnu i drugu diskriminaciju. To je neshvatljiva inkriminacija u odnosu na činjenično stanje sa kojim se dovodi u vezu ali izgleda da je u pitanju okušaj zastrašivanja jer je za ovo delo zaprećena zatvorska kazna", kazao je Bogdanović.

On je dodao da je odlukom Evropskog suda u Strazburu utvrđeno da se govorom mržnje ne smatra izražavanje koje šokira, uznemirava ili je uvredljivo.

"Zabrana govora mržnje namenjena je zaštiti ranjivih grupa i ne može biti iskorišćena za uvođenje cenzure", kazao je advokat dodavši da ne zna kako će tužilaštvo reagovati na prijavu Dragana Đilasa ali i da će se "Informer" u vezi sa tim "boriti svim silama".

Đilas je sredinom oktobra podneo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv urednika dnevnog lista "Informer" Dragana J. Vučićevića i Aleksandra Ignjatovića zbog, kako je naveo, govora mržnje.

Đilasov punomoćnik, advokat Vladimir Todorić, podneo je juče dopunu krivične prijave protiv urednika "Informera" Dragana Vučićevića zbog toga što smatra da je on "nastavio sa vršenjem krivičnog dela rasna i druga diskriminacija", i to sa, kako je naveo, "pojačanim intenzitetom i evidentnom bahatošću".

"Okrivljeni Vučićević i (urednik Aleksandar) Ignjatović su samo u poslednjih nedelju dana objavili seriju tekstova kojima Đilasa nazivaju fašistom, bestidnim tajkunom, uz uobičajena 'čašćavanja' izrazima kriminalac, mafijaš itd. To je sada dotle došlo da se Đilas optužuje da planira fizičke napade na čitaoce 'Informera' ispred kioska gde kupuju tzv. novine 'Informer' i da planira da lažno optuži predsednika Republike da je ubio novinara Slavka Ćuruviju", naveo je Todorić u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučičević traži reakciju novinara zbog krivične prijave

Izvor: Danas, 25.Okt.2018

Glavni urednik Informera Dragan J.Vučićević pozvao je danas sva novinarska udruženja u Srbiji da dignu glas protiv krivične prijave koju je protiv njega podneo jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas. Članak Vučičević traži reakciju novinara zbog krivične prijave se pojavljuje prvo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.