Dragan Đilas: Grad nastavlja da radi u interesu Beograđana

Izvor: Studio B, 16.Jan.2012, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Đilas: Grad nastavlja da radi u interesu Beograđana

Grad Beograd je zahvalan na preporukama i sugestijama iz izveštaja Državne revizorske institucije o završnom računu gradskog budžeta kako da bude efikasniji,izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

On je na današnjoj konferenciji za novinare istakao i da su neke od ovih sugestija već primenjene.

- U izveštaju se navodi da smo predškolskim ustanovama za plate vaspitačicama u 2010. godini isplatili 2, 96 milijardi dinara više nego što to zakon propisuje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << To znači da revizor smatra da plate vaspitačica ne treba da budu od 35 do 38.000 dinara, kako je danas, nego treba da budu na nivou od 20.000 dinara. Svako dobronameran mora da se zapita da li zaista možemo dati nekome da čuva decu i brine o njima skoro deset sati dnevno i da ga za to platimo 20.000 dinara. Mislim da ne možemo i zato je naša odluka bila da plate budu ovakve. Mišljenje koje smo dobili od Ministarstva prosvete pokazuje da grad Beograd, u skladu sa Zakonom o obrazovanju, ima pravo da isplati plate ako ima sredstava za to. Imajući to u vidu, mi sasvim sigurno nećemo prihvatiti preporuku ukoliko revizor ostane pri svom stavu da smanjimo plate vaspitačicama. Od Ministarstva finansija smo dobili potvrde da su plate koje su isplaćivane u gradu Beogradu bile u skladu sa pravilima i u skladu sa platama koje se isplaćuju na republičkom nivou - istakao je Đilas.

On je podsetio da je u gradu za poslednje tri i po godine dosta urađeno i da je neka od mera koje su donete bilo i smanjivanje plate postavljenim i izabranim licima za 20 odsto.

U izveštaju ima primedaba, dodao je, poput onih da grad ne treba da kupuje naftu i ugalj za sve škole i obdaništa, nego treba pojedinačno svakoj školi dati novac da sami sprovode nabavku.

- Mislim da je jasno da zbirna nabavka smanjuje cenu i garantuje da će deca imati grejanje. Kada bismo to razbili na više malih nabavki, sasvim je sigurno bi kada počne grejna sezona deo nabavki bio osporen, ne bi bilo grejanja, a cena bi bila veća. Ovde ćete naći i primedbe da nismo u budžetu planirali pet miliona dinara za pomoć Japanu, za ublažavanje posledica zemljotresa, kao i to da smo pogrešili što parkiranje u Beogradu naplaćuje JKP „Parking servis", nego da to treba da bude taksa za zauzeće javne površine koja će se uplaćivati u gradski budžet. To bi značilo da svako ko se parkira dobije uplatnicu i sa njom ide u poštu ili u banku da uplati taksu. U izveštaju se navodi kao greška što nismo dali donaciju „Železnicama Srbije" za BG voz, pa da oni sami taj projekat završavaju. Naš stav je bio da sve to mi finansiramo. Zahvaljujući tome danas 25.000 ljudi koristi BG voz, a mi dobijamo zahteve da se on što pre dalje proširi. Ako revizor napiše da smo podelili milijardu dinara penzionerima, kvartalno, od ukupno 16.000 dinara i da to nismo uradili u skladu sa zakonskom procedurom, moram da kažem da ćemo da nastavimo da dajemo po 4.000 dinara penzionerima zato što smatramo da oni koji imaju penziju manju od 16.000 dinara mesečno od tih para ne mogu da prežive. Neću da prihvatim da grad Beograd nema pravo da jednom policajcu svakog meseca da nagradu „Policajac meseca" u visini jedne plate i da je to suprotno našim nadležnostima i ovlašćenjima. Nećemo da prihvatimo da nemamo pravo da damo zaposlenima u „Prvoj iskri" u Bariču, koji su doživeli katastrofu i havariju, a onda postali najveći izvoznici u toj oblasti, po 5.000 dinara nagrade za najbolje izvoznike iz te oblasti. I neću da prihvatim da ne možemo iz rezerve da damo kad nam se obrate neke nevladine organizacije ili neka udruženja dece sa hendikepom koja treba da naprave koncert na „Kolarcu" nekoliko stotina hiljada dinara za to. I neću da prihvatim da nemamo pravo da, ako Bata Živojinović pravi monografiju o sebi i svom životu, mi nemamo mogućnosti da u tome pomognemo - precizirao je Đilas.

Prema njegovim rečima, revizor je osporio to što grad za velike stvari funkcioniše u pitanju javnih nabavki kroz restriktivan postupak, koji je po standardima EU potpuno jednak otvorenom postupku, potpuno transparentan, javan i potpuno legalan.

- Onaj ko ispuni sve reference ulazi u drugi krug, oni koji su u drugom krugu moći će da konkurišu i pojave se na tenderima koje raspisujemo. To znači da 20 firmi u Beogradu može da se prijavi za to da obnavlja ili gradi škole, a za asfaltiranje može da se prijavi devet konzoricijuma sa 21 firmom koje su u njemu. To je dovelo do toga da smo asfaltirali, za tri i po godine, stotine i stotine kilometara. Zatekli smo cenu za asfaltiranje u Beogradu od 1.387 dinara za kvadratni metar, a danas je ta cena 1.020 dinara. Tada je asfaltiranje koštalo 16,83 evra po tadašnjem kursu, a danas košta 9,78 evra. I pošto asfaltiramo za 60 miliona evra godišnje, svake godine uštedimo oko 40 miliona evra. Želimo da vodimo grad na način da bude efikasan, da štedimo, da znamo gde nam ide svaki dinar ali i da tako i nastavimo. Ne želimo da nam neko objašnjava da ne možemo da kupimo trolejbuse za gradski saobraćaj, pošto to jednostavno nije realno. GSP „Beograd" već subvencionišemo i oni to sami ne mogu da urade - kazao je gradonačelnik.

Kako je istakao, grad će sve preporuke i primedbe, od kojih je većina tehničke prirode primeniti. Ako je neko negde pokušao da izbegne i prekrši zakon da bi za sebe ostvario bilo kakvu korist, bićemo zahvalni onima koji nam to prijave. Nastavićemo i sami da se borimo protiv toga, poput akcije narodnih kuhinja, gde smo raskinuli ugovor i angažovali vojsku koja je već počela da isporučuje obroke, a zahvaljujući tome ćemo na godišnjem nivou uštedeti i do milion evra.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.