Dozvali se pameti: Hrvati konačno proterali ustaški pozdrav iz školske lektire

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2017, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvali se pameti: Hrvati konačno proterali ustaški pozdrav iz školske lektire

Krajnje je vreme bilo

Lektira za učenike osnovne škole u kojoj se veliča ustaški poklič "Za dom spremni" biće izbačena. Radi se o romanu Stjepana Tomaša "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik", koji je postao obavezna lektira pre više od decenije.

Obeležavanje Svetih Novomučenika Jasenovačkih: Jasenovac je srpski Aušvic

Knjiga je pisana početkom devedesetih u formi dnevnika i pokušava da prikaže ratna zbivanja iz ugla gledišta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Cvijete, devojčice iz Osijeka.

Sporno u romanu je to što je pojam ustaštva prikazan kao "domoljubno poželjan".

- Kada sam na radiju pronašla stranicu koja je emitirala Čavoglave, mama se nije pobunila, štaviše, slušala je sa zanimanjem. Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, Poglavniče! Kaže da će glasati za Hrvatsku stranku prava, za Paragu - piše u romanu koji je "namenjen" učenicima šestog razreda.

Citat iz romana:

- Svi su dečki na početku sastavka napisali: CROATIA I ZA DOM SPREMNI! UVIJEK ZA DOM SPREMNI! Šarac, Gicara, Sifon, Šmajser i Papak pozdravljaju: "Za dom uvijek spremni", "Poglavniku s uzbuđenjem viče za dom spremni". "Jure i Bobo viču za dom spremni Poglavniče", do poglavlja "Ples uz Čavoglave", koje završava rečenicom: "A uz Čavoglave te Juru i Bobu ne može se plesati, samo ratovati".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.