Donja Lokošnica: Carstvo paprike kozji rog, sorte stare više od jednog veka!

Izvor: Press, 14.Sep.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donja Lokošnica: Carstvo paprike "kozji rog", sorte stare više od jednog veka!

Tokom septembra i oktobra povrtari u Donjoj Lokošnici na zidove kuća i pomoćnih zgrada okače oko 150 hiljada ručno nizanih venaca crvene paprike.

U selu koje ima oko 300 domaćinstava gotovo da nema zgrade koja nije "obložena" paprikom. Meštani su ostali verni tradiciji jer smatraju da se autohtona sorta "kozji rog" najbolje suši na suncu 30 do 50 dana.

"Još su je moji dedovi i pradedovi sadili i to je tradicija kod nas u Donjoj Lokošnici. Najbolje se suši na suncu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i to je prirodno i domaće. Ona ne može u sušaru jer tad pocrni“, objašnjava povrtar Jovan Milojković.

PROČITAJTE JOŠ:
Ovo su trikovi kojima nas trgovci teraju da potrošimo više para!
Autobuska karta samo 10 dinara
ZNATE LI ŠTA JEDETE? U bombonama svinjski papci!
   
U Donjoj Lokošnici od 1300 stanovnika skoro 90 odsto njih se bavi gajenjem i sušenjem paprike. Oni godišnje proizvedu između 60 i 80 vagona suve i aleve paprike. Ove sezone zbog visokoh temperatura imace manji rod za trećinu u odnosu na višegodišnji prosek. 
Kada uberu papriku onda je uglavnom žene nižu praveći venac od paprike težine između 12 i 15 kilograma .

"Za jedan dan ako aktivno radiš možeš da nanižeš 20 do 25 venaca. Naravo da je teško, bole ruke. Ipak najteže je da se proda, prodajemo na pijaci kao alevu i u vezice suvu papriku“, priča Marina Mišić iz Donje Lokošnice.

Iako su najveći proizvođači suve paprike, prodaju je uglavnom na pijacama u Srbiji, jer nemaju registrovano udruženje preko koga bi mogli jedinstveno da nastupaju na nekom inostranom tržištu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.