Dom zdravlja organizovao predavanje povodom Svetskog dana kontracepcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022, 14:18

Dom zdravlja organizovao predavanje povodom Svetskog dana kontracepcije

Skoro 30 odsto mladih, uzrasta od 15 do 19 godina, seksualno je aktivno, pokazuju podaci, kao i to da, zbog neodgovarajuće primene kontracepcije, raste broj neželjenih trudnoća. Povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije, Dom zdravlja Novi Sad je organizovao predavanje o unapređenju reproduktivnog zdravlja i odgovornom seksualnom ponašanju, namenjeno srednjoškolkama i studentkinjama.

Obrazovna predavanja su pravi način da mladi saznaju odgovore na pitanja koja ih zanimaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naročito kada je reč o seksualnosti, primeni kontracepcije i reproduktivnom zdravlju, smatra sedamnaestogodišnja Iva Cicmil.

Mislim da je bolje ove informacije čuti uživo, recimo od strane lekara ili na prezentacijama u grupi sa prijateljima, nego saznavati sa interneta. Mladima je u pubertetu teško i često neprijatno pitati roditelje, kaže Cicmil.

Veoma je važno razgovarati sa mladima, i uputiti ih kako da očuvaju reproduktivno zdravlje, objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva iz novosadskog Doma zdravlja Miloš Radumilo, naglašavajući da je najvažnije govoriti o kontracepciji i njenim vidovima, jer se sve češće dešava da se, za sprečavanje neželjenje trudnoće, koristi abortus.

Informisanost o kontracepciji među mladima je loša, a odgovornost je, ukazuje, na celoj zajednici. Poruka je da se u školama uvede poseban predmet ili u sklopu nekog drugog predmeta vrsta informacije i obaveštenja kako mladi mogu da se zaštite. Informisati decu da treba pre stupanja u prvi seksualni odnos obavezno posete ginekologa, napominje Radumilo.

Osnovci i srednjoškolci mogu da dobiju odgovore na sva pitanja u Savetovalištu za mlade, koje se bavi promocijom i unapređenjem reproduktivnog zdravlja, kaže specijalista socijalne medicine Dragana Zarić. Podizanju svesti o značaju očuvanja reproduktivnog zdravlja, neophodno je pristupiti sistemski, objašnjava doktorka, te Savetovalište u školama organizuje brojne edukacije poput promocija kontracepcije, zaštite od polno prenosivih infekcija, edukacije adolescentkinja za samopregled dojki, prevencije partnerskog seksualnog nasilja među mladima, promociju i objašnjavanje prve posete ginekologu.

To potvrđuje i specijalista ginekologije i akušerstva iz Doma zdravlja „Novi Sad“ doktorka Ljerka Popov, ukazujući da reproduktivno nije izolovano od celokupnog zdravlja, te je ključno da se mladima na vreme ukaže kako da brinu o njemu i kako pravilno da koriste kontracepciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dom zdravlja organizovao predavanje povodom Svetskog dana kontracepcije

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 26.Sep.2022

NOVI SAD – Skoro 30 odsto mladih, uzrasta od 15 do 19 godina, seksualno je aktivno, pokazuju podaci, kao i to da, zbog neodgovarajuće primene kontracepcije, raste broj neželjenih trudnoća. Povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije, Dom zdravlja Novi Sad je organizovao predavanje o unapređenju...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.