Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2017, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentacija potrebna za knjiženje izgorjela u II svjetskom ratu

BANJALUKA - Dokumentacija neophodna za knjiženje vojne imovine u Han Pijesku na državu BiH ne postoji s obzirom na to da je zemljišna knjiga za tu katastarsku opštinu izgorjela u Drugom svjetskom ratu, saznaju "Nezavisne".

"To je knjiga za katastarsku opštinu Podžeplje 2, a tada su izgorjele i zemljišne knjige za još dvije katastarske opštine. Od 1952. godine za predmetne parcele je na snazi isključivo katastar zemljišta zasnovan na austrougarskom premjeru u kome je upisan >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i može se upisati samo posjed, ali ne i pravo svojine", potvrdili su "Nezavisnim" u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIPP).

Praktično, RUGIPP, tačnije Područna jedinica u Han Pijesku, nema evidenciju u koju bi se presuda eventualno mogla uknjižiti, a to znači da i ukoliko postoji volja vlasti u RS da se uknjiži imovina na BiH, to nije moguće učiniti u ovom slučaju.

U RUGIPP-u su nam još rekli da je u Područnoj jedinici Han Pijesak primljen zahtjev za knjiženje perspektivne vojne imovine na osnovu presude Suda BiH, ali da je taj zahtjev odbijen kao neosnovan.

O imovini u Han Pijesku, koja prema presudama Suda BiH treba da bude uknjižena na državu BiH, već danima traju prepucavanja u javnosti. Dok s jedne strane političari iz FBiH traže da se  što prije sprovedu odluke Suda BiH, u RS ni pod kojim uslovima ne žele da pristanu na to, ističući da BiH nema pravo na tu imovinu.

"Odluke o knjiženju vojne imovine RS na BiH su pravna otimačina i BiH nema pravo na imovinu. Nema nijednog zakonskog propisa, nijednog elementa Dejtonskog ili bilo kojeg drugog sporazuma koji omogućava transfere imovine na način kako to pokušava da uradi Sud BiH na bazi ugovora o sukcesiji koji ne može biti pravni osnov za regulisanje pitanja imovine", rekao je Dodik.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, govoreći o novim zahtjevima Ministarstva odbrane BiH Ustavnom sudu BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine na teritoriji RS, rekao je da oni ne mogu da budu rješavani po principu slučaja "Veliki Žep" kod Han Pijeska, niti taj predmet može biti korišten kao primjer, jer to nisu uporedive stvari.

Član državne Komisije za imovinu Nikola Kovačević smatra da Ustavni sud RS ima opravdane razloge da odbije kao neosnovanu apelaciju Ministarstva odbrane BiH za knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine u kasarnama u Doboju na nivo BiH.

"Nema bilo kakvog osnova za ovu apelaciju", rekao je Kovačević i dodao da se u slučaju "Veliki Žep", Pravobranilaštvo BiH poziva na pravosnažnu odluku Suda BiH, a za ostalih 11 lokacija, koje imaju isti pravni status, poziva se na pitanje Sporazuma o sukcesiji i odluku Predsjedništva BiH, kojom je utvrđena perspektivna vojna imovina.

Priča o vojnoj imovini traje više od decenije, a u prethodnom periodu postignuto je nekoliko političkih dogovora na tu temu, međutim oni nikada nisu zaživjeli i do kraja ispoštovani, što zbog domaćih, što zbog stranih političara.

Podsjećanja radi, presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku te da nad tim zemljištem budu izbrisana sva prava Republike Srpske. Nakon toga protiv tih presuda RS je podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH, pokušavajući da ospori pravo BiH nad tom imovinom, međutim to je na kraju odbačeno kao neosnovano.

Pojedinci, dobro upućeni u cijeli postupak u vezi sa imovinom u Han Pijesku, tvrde da je najveća greška napravljena kada je ta imovina data na izlaganje, nakon čega se u priču uključuju Ministarstvo odbrane BiH, Sud BiH i Ustavni sud BiH, koji je dao i konačnu riječ.

Kako nezvanično saznajemo, od ukupno 15 katastarskih opština, koliko ih ima u Han Pijesku, 14 je objavljeno u "Službenom glasniku" osim jedne koja se odnosi upravo na zemljište koje traži Ministarstvo odbrane BiH.

Inače, Ministarstvo odbrane BiH RUGIPP-u je nedavno poslalo zahtjev za knjiženje 11 lokacija perspektivne vojne imovine u RS na BiH, ali kako stvari sada stoje, od toga neće biti ništa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

PODRUČJE „VELIKOG ŽEPA“ MERILA AUSTROUGARSKA Dokumentacija potrebna za knjiženje lokacije ovog vojnog objekta izgorela u Drugom svetskom ratu

Izvor: Blic, 29.Avg.2017

Dokumentacija neophodna za knjiženje vojne imovine u Han Pijesku na državu BiH ne postoji s obzirom na to da je zemljišna knjiga za tu katastarsku opštinu izgorela u Drugom svetskom ratu, saznaju "Nezavisne"...- To je knjiga za katastarsku opštinu Podžeplje 2, a tada su izgorele i zemljišne knjige...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.