Dogovorena prva akcija na KiM - u petak u podne

Izvor: B92, 22.Nov.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dogovorena prva akcija na KiM - u petak u podne"

Vlada Srbije radiće 24 časa sa Srbima na KiM na rešavanju problema nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije, rekao je Marko Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je najavio da su se na sastanku u Beogradu dogovorili da prva, mirna, "gandijevska" akcija u trajanju od jednog sata bude organizovana sutra u južnoj pokrajini.

Đurić je u izjavi novinarima nakon sastanka predstavnika Srba sa KiM s predsednikom Aleksandrom Vučićem kazao da Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprovodi ekonomski pogrom nad Srbima na KiM sa ciljem njihovog proterivanja, te da je ovo što se dešava namicanje omče oko vrata svim Srbima u južnoj pokrajini.

Naveo je da se ovo dešava iz najmanje tri razloga i da su tri cilja, a prvi je da se Srbija natera na političku kapitulaciju, odnosno da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Drugi cilj, kaže Đurić, jeste davljenje egzistencije srpskog naroda na KiM kako bi se sve ono od čega zavisi njihov život prekinulo.

“Dok smo danas razgovarali o novonastaloj situaciji, kosovski policajci i carinici plenili su srpsku robu po srpskim enklavama, zatvarali srpske prodavnice, oduimali registarske tablice, vršili teror nad srpskim stanovništvom”, kaže Đurić.

Treći cilj je da se Srbi na KiM i Srbija označe kao krivci za nešto u čemu nemaju uopšte krivice i da izmisle povod koji bi bio prikazan i označen kao provokacija, na koju su njihove jedinice reagovale.

“Zbog toga je naša molba i bratski zahtev Srbima na KiM bio da naš otpor bude gandijevski, miran i nenasilan”, rekao je Đurić i istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji rešili da gandijevski, dostojanstvo brane svoja ognjišta, pravo na opstanak i slobodu.

Đurić je istakao da u takvoj odbrani Srbi sa Kosova i Metohije imaju potpunu podršku države Srbije, puno razumevanje.

“Našem narodu na KiM poručio bih da nemaju razloga za strah, da je cela Srbija solidarna i da nećemo dozvoliti da albanski ekstremisti ostvare svoj cilj”, kazao je Đurić.

U srpskim sredinama na KiM, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu sutra u podne će biti održan miran jednočasovni protest zbog uvođenja taksi na srpsku robu, kaže za Tanjug ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je novinarima nakon zatvorenog dela sastanaka sa predsednikom Vučićem da su predstavnici Srba obavestili predsednika Srbije i državno rukovodstvo da ne mogu biti "nemi posmatrači" povodom mera Prištine.

Tim protestima će se tražiti od međunarodne zajednice da primora Prištinu da povuče odluku i najavio je da će u suprotnom, od utorka, nastaviti proteste u drugom obliku.

"Nećemo dozvoliti da deca nemaju osnovne namirnice", rekao je Rakić i istakao da je situacija južno od Ibra još gora.

On je rekao i da će možda biti blokade puteva i da će se protesti održati u Zdravstvenom centru, kao i u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici.

"Priština našu ruku pomirenja uvek vidi kao našu slabost i nastavlja svojim putem", rekao je Rakić novinarima i dodao da je predsednik Srbije tražio od predstavnika Srba da protesti budu mirni.

Prema rečima Rakića, protesti će biti održani na više lokacija uz podršku radnika Kliničkog centra, u kojem postoje zalihe kiseonika za deset dana, kao i uz podršku zaposlenih u Studentskom centru, koji ima zalihe hrane za 7 dana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đurić: Prve mirne akcije na Kosovu dogovorene za sutra

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Nov.2018

BEOGRAD - Vlada Srbije radiće 24 časa sa Srbima na KiM na rešavanju problema nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i najavio da su se na današnjem sastanku u Beogradu dogovorili da prva, mirna, "gandijevska"...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.