Dodeljene stipendije u okviru projekta Pokreni se za nauku

Izvor: Prva.rs, 28.Maj.2016, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene stipendije u okviru projekta "Pokreni se za nauku"

Stipendije Programa „Pokreni se za nauku“ dodeljene su zaposlenima u naučnim ustanovama u Srbiji, koji su doktorirali nakon 1. januara 2009. godine, za naučne radove u oblasti medicine, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarna istraživanja u navedenim oblastima.
Iako Srbija za nauku izdvaja skromnih 0,3 procenta bruto domaćeg proizvoda, dok je evropski prosek dva odsto, nove generacije naučnih radnika iz Srbije kontinuirano ostvaruju zapažene rezultate u međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << okvirima. Upravo iz tih razloga, partnerstva sa korporativnim sektorom, kao što je slučaj sa projektom „Pokreni se za nauku“, dodatno dobijaju na značaju.
Menadžer korporativnih poslova kompanije Filip Moris za Srbiju, Crnu Goru i B&H, Stevan Vraneš rekao je da dodela stipendija „Pokreni se za nauku“ predstavlja veliki podsticaj mladim talentovanim naučnicima da realizuju svoje ideje u Srbiji. „Odlične reference, dosadašnji naučno-istraživački rad mladih naučnika, kao i rezultati koje su postigli u nauci, ohrabrujući su za celo društvo i upravo zbog toga, odlučili smo da umesto planiranih 5, dodelimo 8 stipendija za naučnike iz univerzitetskih centara iz cele Srbije“, rekao je Vraneš.
„U procesu selekcije kandidata komisija je uzimala u obzir kvalitet predloženih projekata, mogućnost realizacije u zadatom vremenskom okviru, kao i njihov naučni opus, odnosno broj i kvalitet naučnih radova koje su do sada objavili. Na Konkurs je stigao veliki broj kvalitetnih projekata čije se teme odnose na fundamentalna i primenjena istraživanja i komisija nije imala lak zadatak“, istakla je prof. dr Marija Gavrović-Jankulović.
Ovogodišnji dobitnici stipendija projekta „Pokreni se za nauku“ su:
1. Ana Đorđević, Institut za biološka istrazivanja “Siniša Stanković”, Univerzitet u Beogradu, viši naučni saradnik. Naziv istraživanja: Glukokortikoidna signalizacija i inflamacija u ćelijskim linijama humanih adipocita tretiranih fruktozom. Krajnji ishod istraživanja je da se pronađu molekularni mehanizmi, odnosno mehanizmi u samim ćelijama masnog tkiva koji bi mogli da spreče razvoj gojaznosti.
2. Ljubica Vučićević, Institut za biološka istrazivanja “Siniša Stanković”, Univerzitet u Beogradu, naučni saradnik. Naziv istraživanja: Modulacija intracelularnog energetskog senzora i njegovog signalnog puta, kao i autofagije u in vitro modelu ishemijskog moždanog udara. Cilj istraživanja je stimulacija procesa autofagije, odnosno procesa samoizlečenja organizmaprilikom moždanog udara.
3. Jelena Krstić, Institut za medicinska istraživanja, Univerzitet u Beogradu, naučni saradnik. Naziv istraživanja: Uloga energetskog metabolizma u plastičnosti mezenhimskih matičnih ćelija. Istraživanje se bavi matičnim ćelijama odraslih ljudi, njihovim mogućim modifikacijama usled kojih bi se dobile ćelije koje se mogu koristiti za lečenje različitih bolesti ili oštećenja.
4. Filip Bihelović, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, docent. Naziv istraživanja: Totalna sinteza i biološka aktivnost derivata alstoskolarisina A. Cilj istraživanja je da dovede do boljeg razumevanja načina nastanka neurodegenerativnih oboljenja kao što su Parkinsonova bolest, Alchajmer, ALS, Hantingtonova bolest, dok je cilj u daljoj budućnosti da ovo istraživanje doprinese načinu tretmana i lečenja ovih oboljenja.
5. Bojan Božić, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu, naučni saradnik. Naziv istraživanja: Sinteza i karakterizacija polimernih skafolda. Ideja istraživanja je kreiranje materijala koji bi predstavljao zamenu za tkiva i predstavljao potencijalni nosač u koji bi se implementirale odgovarajuće ćelije, a kao takav, sistem bi se uneo u organizam (primer su kost ili hrskavica).
6. Aleksandar Veselinović, Medicinski fakultet, Univerzitet u Nišu, asistent. Naziv istraživanja: In silico dizajn, sinteza i farmakološka procena derivata borne kiseline kao potentnih inhibitora β-1. Cilj projekta je dobijanje enzima koji bi sprečio otpornost bakterija na antibiotike.
7. Vladislav Volarević, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, docent. Naziv istraživanja: Uloga mezenhimalnih maticnih celija u akutnom ostecenju jetre. Istraživanje se bavi terapijskom primenom matičnih ćelija za lečenje akutnog oštećenja jetre koja je u više od 90 procenata smrtonosna bolest.
8. Marija Lesjak, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, docent. Naziv istraživanja: Da li su polifenoli inhibitori apsorbcije gvožđa? Fokus istraživanja je anemija, odnosno nedostatak gvožđa u organizmu. Istraživanje će se bazirati na otkrivanju namirnica koje pospešuju apsorpciju gvožđa, a krajnji ishod je predlog dijeta, odnosno predlog ishrane za osobe koje boluju od anemije.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.