Nagrađeni za najbolju knjigu za decu i mlade u 2019.

Izvor: Megafon.co, 02.Jun.2020, 17:29

Nagrađeni za najbolju knjigu za decu i mlade u 2019.

Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade za najbolju dečju knjigu u 2019. godini, žiri je dodelio Sonji Ćirić za roman Neću da mislim na Prag i Dejanu Aleksiću za zbirku pesama Drama u podrumu gospođe Joje. Na konkurs objavljen decembra 2019. godine prijavljena je 41 knjiga.
Grad Niš dodeljuje ovu nagradu četvrti put, a dodela će, u skladu sa mogućnostima biti održana u Gradskoj kući u toku juna 2020. godine.
U uži izbor žiri je uvrstio i naslove Ptica na >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << vetar, Vesne Aleksić i Rođen kao zmaj, Dragana Hamovića.
Žiri su činili:
– Peđa Trajković, profesor književnosti i bibliotekar;
– Dragana Pešić Glavašević;
– Prof. dr Valentina Hamović.
Sonja Ćirić Sonja Ćirić je diplomirala na grupi za Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Novinar je i urednik kulture u nedeljniku Vreme.
Foto – NKC

Objavila je pet romana:
– Prilagođavanje je bele boje;
– Jedva čekam sutra;
– Naša sjajna igra;
– Roman u mojoj glavi;
– Neću da mislim na Prag.
“Roman Sonje Ćirić, Neću da mislim na Prag je nežna, iskrena, nenametljiva priča za tinejdžere i o tinejdžerima, skladno uklopljena u realni život sa svim problemima koje danas jednu mladu osobu okružuju na putu odrastanja”, rekao je žiri.
Dejan Aleksić Foto – NKC

Dejan Aleksić (1972) pesnik i stvaralac književnih dela za decu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je deset pesničkih, jednu knjigu drama i preko dvadeset knjiga za decu. Dobitnik je gotovo svih značajnijih književnih nagrada za poeziju.
Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti Povelja, u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani u Kraljevu.
“Knjiga Dejana Aleksića Drama u podrumu gospođe Joje je šaljiva poema u kojoj u potpunosti dolazi do izražaja autorova zanatska pesnička virtuoznost i beskrajni niz duhovitih dosetki koje proizilaze jedna iz druge”, objasnio je žiri.
 

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.