Dobra klinička praksa u psihijatrijskoj bolnici Sveti Vračevi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra klinička praksa u psihijatrijskoj bolnici "Sveti Vračevi"

Specijalna psihijatrijska bolnica "Sveti Vračevi" u Novom Kneževcu zdravstvena je ustanova sekundarnog i tercijarnog tipa, sa dugogodišnjom tradicijom. Ona je jedna od tri psihijatrijske bolnice u Vojvodini čiji je osnivač Pokrajina.

U njoj se zbrinjavaju pacijenti sa hroničnim psihijatrijskim oboljenjima, kao i pacijenti koji sa uputom iz Kliničkog centra Vojvodine i drugih bolnica u Pokrajini dolaze na dugotrajno lečenje. U bolnici "Sveti Vračevi" primenjuje se princip >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobre kliničke prakse koji podrazumeva prethodno utvrđenu organizaciju svih segmenata rada od trenutka prijema pacijenata na lečenje.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti Vračevi" Jovan Milovanović član je i Republičke komisije za unapređenje mentalnog zdravlja. Strategija unapređenja lečenja mentalnog zdravlja podrazumeva human pristup, odnosno lečenje pacijenata u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, rekao je Milovanović.

U lečenju pacijenata pored savremene farmakoterapije primenjuje se i psihoterapija, kaže psihijatar Boban Vasić.

"Nažalost, osobe sa mentalnim bolestima izložene su stigmatizaciji u našoj zemlji", izjavio je psihijatar Emil Tomas.

U Bolnici "Sveti Vračevi" sa pacijentima radi i tim psihologa.

Svetski dan mentalnog zdravlja, koji se po Kalendaru Svetske zdravstvene organizacije obeležava 10. oktobra, prilika je da se još jednom podsetimo na to koliko je važno da kao pojedinci i kao društvo pomažemo osobama sa psihičkim smetnjama i psihijatrijskim oboljenjima, kao i njihovim porodicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.