Do kraja godine, DINA UnionPAY - nova kartica za preko 160 zemalja sveta (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 14:50

Do kraja godine, DINA UnionPAY - nova kartica za preko 160 zemalja sveta (AUDIO)

Domaća Dina kartica prihvata se u 1.200 internet prodavnica u Srbiji i sve je više korisnika upotrebljava za plaćanja na internetu, objavila je Narodna banka Srbije.

Iako je jeftinija od stranih kartica, vize i masterkarda, i dalje se manje koristi. Kada se kaže jeftinija, znači da ona manje košta onoga kod koga se provlači, trgovca na primer, kao i banku koja je izdaje.

"Troškovi koje su imale banke prema kartičnim sistemima su iznosili oko 200 miliona evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Od toga 97 odsto su troškovi koje su naše banke imale prema inostranim kartičnim sistemima. Promet je istovremeno, kada je  naplaćeno, bio 75 odsto promet inostranih kartičnih sistema" izjavila je viceguvernerka NBS Draga Stanić.

Trošak izbora kojom karticom plaćamo ne vidi se a postoji, dodaje Stanić i on se mora naplatiti od svojih klijenata, pre svega od trgovaca, a on će taj trošak ugraditi u cenu proizvoda i usluga, pa ćemo ga na kraju svi platiti, i kad plaćamo i kad ne plaćamo karticom, i kroz razne druge bankarske usluge.

Prosečni trošak za prosečnu srpsku transkaciju od 1800 dinara, svaki put je trošak od 12 dinara koji idu direktno iz Srbije. Za najveći internacionalni kartični sistem za tu istu transakciju je 8 dinara. (to je onih 200 miliona) koji idu direktno iz Srbije.

Kada platite DINA karticom trošak je 2,18 dinara koji preko NBS idu u budžet Srbije.

Sve popularnije je, kaže viceguvernerka, DINA plaćanje na rate koje zamenjuje plaćanje čekovima, samo je efikasnija i brža.

Sledeći projekat je na NIS GASPROM pumpama, gde je omogućeno da se podigne 5 hiljada dinara bez naknade, uz kupovinu.

Do kraja godine, imaćemo zajedničku DINA UnionPay (China UnionPay - najveći kartični sistem na svetu) karticu koja će biti beskontaktna, koja će moći da se koristi u preko 160 zemalja, za sad, jer se broj zemalja širi.

Ona je navela da je namera da upotrebom DINA kartice budu smanjeni troškovi koji posebno opterećuju male trgovce koji izbegavaju aparate za plaćanje.

Osim toga, razvijaju se beskonaktne tehnologije singl DINA kartice koja nije ko-brendovana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.