Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2015, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Memorandumi s kineskim partnerima za jačanje saradnje

Potpisivanje memoranduma sa kineskim partnerima tokom zvanične bilateralne posete od velikog je značaja i daje prostor za jačanje privredne saradnje dve zemlje u budućnosti, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije Bojan Ðurić.

"Velike međudržavne posete, pogotovo kad je reč o kontaktima sa najvećim državama sveta od velikog su značaja ne samo u političkom smislu, nego i privrednom, a to posebno važi za posetu državi kao što je Kina", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Ðurić Tanjugu.

On je kazao da međudržavni politički odnosi i ključni sporazumi dalje otvaraju prostor za još bolju privrednu saradnju dve zemlje.

To, kako je kazao, pruža prostor kompanijama iz Srbije pre svega u oblasti infrastrukture, da uspostave modele i prikažu kapacitete za trajniju i jaču saradnju.

"To je jedan od ključeva ekonomske, privredne komunikacije sa zemljama kao što je Kina, da pokažete dovoljan stepen ozbiljnosti, kredibilnosti i stabilnosti na duži rok i da onda zajedno sa drugim državama regiona, s obzirom na orijentaciju kineskih investitora da ulažu u ovom delu sveta, otvorite prostor za velike projekte u narednim godinama", kazao je Ðurić.

On je naveo da je to posebno važno i da je u tom smislu i bilateralna poseta delegacije Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem veoma važna u ovom međunarodnom trenutku, a Kina u tome ima posebnu ulogu jer donosi neku vrstu stabilnosti.

"Ona je sidro stabilnosti i zato je važno držati visok nivo odnosa sa takvom međunarodnom silom", rekao je Ðurić.

Kako je naveo, bazičnim granama industrije potrebna su velika ulaganja koja mogu da dođu samo sa takvih investicionih područja kakvo je Kina.

Kina danas nije interesantna samo kao prostor odakle dolazi mogućnost masovne proizvodnje, već je veoma atraktivna i kao zemlja za razvoj transfera znanja, tehnologija, a neki od potpisanih sporazuma omogućiće i takve koristi i benefite za srpsku privredu, rekao je Ðurić.

On je ocenio i da je politička saradnja između Srbije i Kine stabilna već izvesno vreme, a da je poseta delegacije Srbije toj zemlji veoma značajna u ovom međunarodnom političkom trenutku.

"Posebno u svetlu ovih dogadaja vezanih za evropski kontinent i ozbiljne nestabilnosti, za Srbiju je bitno da ima razvijene odnose sa onim silama koje mogu da utiču na smirivanje situacije i obezbeđivanje daljeg povoljnog okruženja za nas", smatra Ðurić.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS), koja je zainteresovana za kupovinu Železare u Smederevu, potpisan je danas u Pekingu, u prisustvu premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećianga.

On je rekao da je potpisivanje prvog akta od suštinskog značaja za preuzimanje Železare i da "ostaje da se nadamo da ćemo uspeti da obavimo sve i uspešno okončamo te pregovore".

U Pekingu, gde premijer boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Kini, potpisano je još nekoliko memoranduma, između ostalih i memorandumi o saradnji na projektu izgradnje dela autoputa na Koridoru 11, o izvozu junećeg mesa iz Srbije u Kinu, kao i o saradnji u oblasti nauke i obrazovanja.

Potpisan je Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva.

U prisustvu dvojice premijera, potpisani su i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11, zatim Protokola o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Republike Srbije u NR Kinu, kao Program prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete Srbije i NR Kine za 2016-2020.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.