Đukanovićeva koalicija odnela još jednu izbornu pobedu u Crnoj Gori

Izvor: Southeast European Times, 31.Mar.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanovićeva koalicija odnela još jednu izbornu pobedu u Crnoj Gori

Vladajuća koalicija u Crnoj Gori koja nikada nije izgubila vlast u nedelju je dobila još jedan mandat.

30/03/2009

Nedjeljko Rudović za Southeast European Times iz Podgorice -- 30/03/09

Koalicija "Za evropsku Crnu Goru" na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem pobedila je u nedelju (29. mart) na vanrednim parlamentarnim izborima sa nešto više od 51 odsto glasova. Đukanović će početi šesti mandat kao premijer zemlje koju je konstantno vodio od 1991. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << godine. Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) i njeni manji koalicioni partneri -- Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa -- osvojile su 47 do 49 od 81 mesta u parlamentu, javili su razni izvori.

Vladajuća koalicija je ostvarila još jači rezultat nego na poslednjim izborima u septembru 2006. godine. Sada će imati najmanje još šest mesta u parlamentu.

Učinak stranke uglavnom je bio u skladu sa predizbornim predviđanjima. Vodeća opoziciona stranka u parlamentu biće Socijalistička narodna partija (SNP) Srđana Milića koja je dobila otprilike 16,2 odsto. Slede je Nova srpska demokratija (9 odsto) Andrije Mandića i Pokret za promene (oko 6,1 odsto) Nebojše Medojevića. Stranke koje zastupaju etničku albansku manjinu će, prema pravilima koja se odnose samo na njih, takođe imati mandate u parlamentu.

Oko 65 odsto (324.850) registrovanih birača u zemlji glasalo je uz nadzor preko 1.200 stranih i domaćih posmatrača izbora.

Đukanovićeva platforma u predizbornoj kampanji bio je ulazak u EU i NATO i privlačenje stranih investicija u turističkoj i energetskoj industriji. On je obećao da će izvesti zemlju iz globalne ekonomske krize.

"Učinićemo sve što možemo da brzo uspostavimo odgovornu i kompetentnu vladu koja će... brzo pomeriti Crnu Goru ka njenim evropskim i evroatlantskim ciljevima", rekao je Đukanović radosnim pristalicama koje su pravile vatromet ispred sedišta DPS u nedelju uveče.

Medojević je, iako je njegov Pokret za promene bio četvrti, protumačio taj rezultat kao "veliki uspeh jer je velika stvar u Crnoj Gori imati 20.000 pristalica koje su spremne da se suprotstave čak i organizovanom kriminalu i tajkunima".

On je ustvrdio da bi opozicija, da je sledila njegov predlog i napravila zajedničku listu, porazila Đukanovićevu koaliciju koja je odnela oko 60 odsto mesta u parlamentu sa manje od 51 odsto glasova.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.