Đorđević: Radnicima najviše smeta nesigurnost radnih mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2019, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Radnicima najviše smeta nesigurnost radnih mesta

Položaj radnika u Srbiji danas je bolji nego juče, ali lošiji nego sutra i zato ćemo se truditi da svakim danom bude sve bolji, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada Đorđević u razgovoru za "Politiku" priznaje da se i pored optimističnog pogleda na budućnost, radnici kod nas najviše žale na nesigurnost radnih mesta, posebno kod rada na određeno vreme, privremenih i povremenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova.

"Žale se i na male zarade, to što im se plaćaju doprinosi na najnižu osnovicu, a deo zarade isplaćuje na ruke čime se izbegavaju obaveze prema budžetu i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja", kaže Đorđević.

Kada je reč o borbi protiv sive ekonomije, on kaže da je broj zatečenih osoba na radu na "crno" u 2018. manji od broja onih koji su tako radili 2017. godine.

Što se tiče bezbednosti na radu, Đorđević napominje da će se Zakonom o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete u Srbiji prvi put biti propisana obaveza svih poslodavaca da osiguraju svoje radnike kako bi u slučaju povreda na radu dobili naknadu štete u najkraćem roku, bez vođenja sudskih postupka.

Đorđević najavljuje i da će Zakon o radu, kao rezultat ravnoteže između sveta rada i kapitala, biti usvojen tek 2021. ali da će rasprava, kako dodaje, po planu početi godinu dana ranije.

"Kroz radno zakonodavstvo treba da se transponuje veliki broj direktiva EU, a pre svega kroz Zakon o radu. On se primenjuje i na poslodavce i na zaposlene, kao i na druga radno angažovana lica", rekao je ministar dodajući da je u njegovoj pripremi potrebno obezbediti socijalni dijalog.

"Predstoji nam veliki posao i nije realno da se zakon usvoji pre 2021. godine", napominje on.

Na pitanje kakve su šanse da se ukinu penali za prevremeno penzionisanje posle 65. godine starosti, Đorđević kaže da se trenutno ne razmišlja o izmenama ovog zakona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đorđević: Položaj radnika u Srbiji danas bolji nego juče, ali lošiji nego sutra

Izvor: Radio 021, 30.Apr.2019, 07:18

Položaj radnika u Srbiji danas je bolji nego juče, ali lošiji nego sutra i zato ćemo se truditi da svakim danom bude sve bolji, kaže ministar za rad Zoran Đorđević...Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada Đorđević za "Politiku" priznaje da se i pored optimističnog pogleda na budućnost,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.