Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2017, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokić: Opoziciji neće biti dopušteno da zaustavi rad institucija

BANJALUKA – Predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić izjavio je da vlast u Srpskoj ne može da dopusti opoziciji da zaustavi rad institucija Srpske, čiji će rad nastaviti da organizuje u punom kapacitetu do opštih izbora naredne godine.

"Uvjeren sam da možemo obezbijediti sve uslove za stabilan rad", rekao je za RTRS Đokić, koji je i lider SP-a.

Đokić kaže da se opoziciji ne može dopustiti da spriječe život Republike Srpske.

"Možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je to nekom stalo i možda je neko ušao u scenario da će blokadom rada parlamenta i emitovanje ružnih slika o Republici Srpskoj u svijetu postići neki cilj. Ako ih je neko iz vana svjetovao da ovo učine, onda ih je krivo savjetovao", rekao je Đokić.

On navodi da je opozicija udarila na instituciju koja u srpskom narodu i u Republici Srpskoj ima najveći autoriteta, jer je Narodna skupština stvorila Srpsku svojim odlukama.

"Mi nikada nismo prihvatali uticaj spolja koji ima za cilj da nanese bolne udarce Republici Srpskoj i njenim institucijama", rekao je Đokić.

On je ocijenio da u pozadini ponašanja opozicije u parlamentu Srpske stoji scenario koji je imao za cilj da izazove oštre sukobe i incidete u parlamentu, što bi trebalo da stavi ružno svjetlo na Republiku Srpske i da ona u svijetu bude predstavljena u negativnom konkekstu.

"Podlogu za to su pripremali time što su se raspale institucije BiH u smislu legaliteta postojeće vlasti, jer ona objektivno više ne postoji. Osim toga Federacija BiH dugo vremena ima probleme i jedino je Republika Srpska politička zajednica koja je uvijek uspjevala da pronađe put iz kriznih situacija", rekao je Đokić.

On je istakao da su vladajuće stranke bile dovoljno razumne da nisu nasjele na takav scenario.

"Ovo će ostati zabilježeno kao jedan grubi incident i grubi pokušaj narušavanja kredibilnosti parlamenta i narušavanje njegovog zakonskog rada. Mi smo tu situaciju prevazišli mirno i dostojanstveno", rekao je Đokić.

On kaže da su trendovi anketa jasni i da opozicija u zbiru nikada nije stajala lošije u Republici Srpskoj nego sada, što je produkt njihovog djelovanja u Sarajevu, gdje ne žele da sarađuju sa institucijama Srpske.

"Bilo bi mnogo bolje kada bi sprovodili politiku koordinacije sa institucijama Srpske i kada bi se dogovovarali kako će djelovati u Sarajevu", rekao je Đokić i dodao da narod želi jedinstvo u politici i usaglašeni stav po vitalnim pitanjima.

On je podsjetio da je opozicija odbila da učestvuje u definisanju zajedničkog stava u vezi sa sramnom i neprimjerenom oslobađajućom presudom Naseru Oriću, te da je izbjegla da na sjednici Narodne skupštine Srpske raspravlja o statusu BiH iz ugla Srpske na razvijanju saradnje sa NATO savezom zauzimanjem statusa neutralne strane.

"Iz toga se može zaključiti da je opozicija svjesno projektovala ovakvu situaciju da bi imala alibi da ne učestvuju u ove dvije važne aktivnosti, jer ne smiju da se zamjere nikom na drugoj strani", rekao je Đokić i ocijenio da je opozicija "odigrala nekoliko poteza koji duboko štete interesima Republike Srpske".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.