Đilas hoće sporazum u Srbiji poput Pržinskog

Izvor: RTS, 14.Dec.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas hoće sporazum u Srbiji poput Pržinskog

Dragan Đilas izjavio je da Savez za Srbiju zahteva sporazum sa vlastima u Srbiji, poput Pržinskog sporazuma, potpisanog između makedonske vlasti i opozicije 2015. godine.
Pržinski sporazum podrazumevao je formiranje tehničke vlade 100 dana pre održavanje izbora i za opoziciju garantovana mesta ministra unutrašnjih poslova i ministra državne uprave, kao i zamenika ministara u ključnim državnim resorima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Đilas je, u intervjuu za makedonsku novinsku agenciju MIA, rekao da je Savez za Srbiju još u septembru doneo odluku da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore i da neće odustati od takve odluke.
On ocenjuje je Severna Makedonija nakon potpisivanja Pržinskog sporazuma uspela da napravi novi izborni sistem koji funkcioniše i smatra da Srbija bez toga ne može da ide napred.
O tome, kaže Đilas, SZS priča sa ljudima iz Evrope.
Upitan da li je bojkot pravi način za rešavanje zahteva opozicije, Đilas je rekao da stranke postoje da bi učestvovale na izborima i da pobede na njima, ali i da je potrebno da se smanji pritisak na medije i da se obezbede uslovi za, kako kaže, slobodno izjašnjavanje.
Upitan za evropske integracije Srbije, Đilas kaže da je Srbija danas u specifičnoj situaciji zbog pitanja Kosova, da je prihvatila Briselski sporazum a da je predsednik Aleksandar Vučić, kako navodi, "obećao neke stvari", a da Srbija danas nakon sedam godina, ima lošije odnose sa Albancima nego pre toga.
Đilas je za MIA rekao i da Srbija ima lošije odnose i sa svim susedima i u prilog tome navodi da su predsednici Srbije i Hrvatske pre sedam godina pili kafu u Zagrebu i gledali utakmicu, što je danas, kako smatra, nezamislivo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đilas hoće sporazum u Srbiji poput Pržinskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2019

Dragan Đilas izjavio je da Savez za Srbiju (SzS) zahteva sporazum sa vlastima u Srbiji, poput Pržinskog sporazuma, potpisanog između makedonske vlasti i opozicije 2015. godine...Pržinski sporazum podrazumevao je formiranje tehničke vlade 100 dana pre održavanje izbora i za opoziciju garantovana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.