Đelić: Izgraditi sistem za napredovanje naučnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Izgraditi sistem za napredovanje naučnika

BEOGRAD - U Srbiji treba izgraditi sistem u kome će najkvalitetniji naučnici napredovati, a njihovi radovi podstaći razvoj domaće privrede, izjavio je danas u Beogradu potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.

Ministar Đelić je tokom dvodnevnog naučno-stručnog skupa "Sistem naučnih, tehnoloških i poslovnih informacija" na Fakultetu informacionih tehnologija (FIT) novinarima rekao da je vrednovanje naučnih i razvojnih radova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << važna tema u pripremi Strategije nauke i tehnološkog razvoja Srbije koja će biti predstavljena krajem meseca.

Đelić je kazao da će predlozi sa okruglog stola biti uvršteni u Nacrt strategije nauke i tehnologije čijem će predstavljanju, 29. juna prisustvovati i evropski komesar za nauku Janez Potočnik.

Broj naučnih radova treba da raste, a njihov kvalitet jača, odnosno da se "u masi radova dodatno nagrade oni istraživači koji publikuju u najjačim međunarodnim časopisima", dodao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije je istakao da u Srbiji, u oblasti društvenih i humanističkih nauka ima malo publikovanih radova i naveo da se u Češkoj u tom domenu objavljuje i 40 puta više.

Ministar je, na pitanje šta su najveći problemi naučnika u zemlji, naveo da oni, u odnosu na raniji period uglavnom imaju kapitalnu opremu koja je potrebna, ali da nemaju takve budžete koji bi im omogućili da kupe potrošna dobra da bi eksperimente mogli da obave i u Srbiji.

Dekan FIT-a prof. dr Dragan Domazet istakao je da je ocenjivanje efektivnosti naučno istraživačke delatnosti u Srbiji veoma važno, kako bi oni bili motivisaniji da rade u korist ekonomije, a ne da proizvode samo za biblioteke.

Cilj naučno istraživačkog skupa, koji je počeo juče je da domaću stručnu javnost upozna sa koncepcijom, potrebama, preduzetim akcijama, mogućnostima i perspektivama razvoja specijalizovanih sistema naučnih, tehnoloških i poslovnih informacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.