Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djela Željke Paić od ove subote pred Banjalučanima

BANJALUKA - Kada umjetnosti posvetite svoj život i kada se već u najranijem djetinjstvu opredijelite da slikarsko platno i kist budu vaši glavni predmeti za rad, logično je da u zreloj dobi putem izložbi želite da svijetu pokažete ono što ste stvarali.

Upravo takve želje i ambicije ima i akademska slikarka iz Banjaluke Željka Paić, čija će izložba slika biti otvorena ove subote s početkom u 19 časova u njenom ateljeu u Ulici Petra Kočića na broju 7.

Paićeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koja je osim Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci završila i studije Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, u razgovoru za "Nezavisne" je otkrila da se radi o izložbi slika koje su nastale kao rezultat njenog povezivanja arhitekture i likovne umjetnosti.

"Arhitekture, u pogledu korištenja geometrije i važnosti u kakvom prostoru će slika biti izložena, a likovne umjetnosti, u pogledu potrebe za umjetničkim djelovanjem i u isto vrijeme razbijanja arhitektonske suvoparnosti", kazala je ona. Napomenula je da su radovi koji će se moći pogledati na izložbi nastali u protekle dvije godine.

Do prostora za izlaganje Paićeva dolazi na razne načine, a na pitanje zašto baš taj prostor, odgovara "zato što se ne radi o običnom ateljeu, ako atelje uopšte može biti običan".

"Ovaj atelje je smješten u objektu starom više od jednog vijeka, koji ima veliku arhitektonsku vrijednost, a kad tome dodate još slike i proces stvaranja, onda imate utisak kao da su slike oživjele objekat, a objekat oživio slike", istakla je Paićeva.

S njenim radovima šira publika je mogla da se "upozna" prošle godine, kada su bili izloženi u banjalučkoj poslastičarnici "Manja". Tada su njeni radovi, koji su inače bili spoj arhitekture i prirode, uspjeli da zaintrigiraju javnost.

"Tačno je da su prošli radovi povezivali arhitekturu i prirodu. Onda sam se odlučila za arhitekturu u slici, s tim da sam svjesna da je sve krenulo od prirode i to je razlog zašto sam izložila i jedan pejzaž koji me odveo arhitekturi", rekla je ona.

Zadovoljna je kako struka, ali i publika, percipira njenu umjetnost, što potkrepljuje činjenicom da će nakon Banjaluke od 5. oktobra njena djela biti izložena u Londonu, gdje je odabrana da učestvuje na kolektivnoj izložbi "The Other Art Fair" namijenjenoj predstavljanju perspektivnih umjetnika iz cijelog svijeta.

Paićeva je potvrdila da je obje grane kojima se bavi, i arhitektura i umjetnost, ispunjavaju i na određen način jedna drugu nadopunjuju.

"U slikarstvu crpim određene zakonitosti svojstvene arhitekturi, dok u arhitekturi uvijek težim da ispunim i ono što je često zaboravljeno - estetiku", zaključila je ona.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.