Dižu šatore ispred vlade, rata sa 20.000 skočila na 55.000 dinara

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dižu šatore ispred vlade, rata sa 20.000 skočila na 55.000 dinara

Građani koji su podigli kredite u švajcarskim francima iz revolta će podići šatore ispred zgrade vlade i Ministarstva finansija, jer smatraju da se država bolje odnosi prema stranim državljanima nego prema njima.

Kako kaže predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović nakon sastanka koji je imao sa predstavnicima Ministarstva finansija i NBS i dalje se traži rešenje za problem koji je nastao zbog naglog jačanja švajcarske valute. "Država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nam ništa nije ponudila. Zato ćemo podići šatore i napraviti sopstveno migrantsko naselje jer se bolje odnosi prema strancima, nego prema nama", najavljuje on.

Gavrilović je dodao da su na sastanku predstavnici države rekli da su načelno dogovorili sa dve banke da izađu u susret građanima, tako što bi rezultat bio da im rata bude manja za trećinu, ali nema konkretnog rešenja i sve je samo, kako konstatuje, u najavi.

"Na sastanku su mi rekli da je opet formirana radna grupa koja će biti u stanoj komunikaciji sa nama. Ništa konkretno nije dogovoreno. Mi smo ponovo izneli svoje zahteve, a s druge strane rečeno nam je šta bi eventualno moglo i u kom pravcu bi moglo da ide u kom pravcu će ići rešenje. Ništa konkretno nisu ponudili iako su svi rokovi probijeni. Nove rokove nam nisu dali, a jedino što na je obećano jeste da će država nastaviti da radi na tome", rekao je Gavrilović.

Mnogi od okupljenih građana došli su na današnji protest organizovan u Beogradu sa porodicama, vodeći malu decu i držeći u rukama transparente na kojima je pisalo "Stop zelenašenju", kao i table sa slikom guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković na kojima je pisalo "Što bih ja vama pomogla kada je meni lepo", "Cico hoću i ja da mi Telekom otkupi stan"

Zorica Čukić-Eraković, koja je kreditom u švajcarcima kupila stan od 30 kvadrata, kaže da joj je prva rata 2008. bila 20.000, a sada je 55.000 dinara. Ona je kazala da u tom stanu živi sa mužem i detetom i da ljudi koji su se zadužili u švajcarcima, to nisu radili da bi se bogatili, već rešili stambeno pitanje. Ona je istakla da očekuje od vlade da pomogne u rešavanju njihovih problema, ali ne i da plaća njihove rate, jer u suprotnom sve svaliti na leđa poreskih obveznika. "Tražimo da pomognu nama da nastavimo da živimo i plaćamo, a ne da posle pomažu bankama da rešavaju nenaplative kredite", kazala je ona.

Građani koji su podigli kredit u švajcarskim francima okupili su se danas ispred Vlade Srbije tražeći da država nađe sistemsko rešenje, koje će im pomoći da nastave plaćanje mesečnih rata. Oni zahtevaju od države rešenje koje bi se odnosilo na sve, dok, kako kažu, nisu zadovoljni poreporukama koje je resorno ministarstvo uputilo bankama, a koje se odnosi na najugrpoženije korisnike kredita u švajcarcima. Podsetimo da banke koje su odobravale kredite u švajcarcima traže od države da im nadoknadi novac koji ne mogu da naplate od dužnika.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Dižu šatore u parku

Izvor: Večernje novosti, 29.Nov.2015

GRAĐANI koji su podigli kredit u švajcarskim francima okupili su se ispred Vlade Srbije tražeći od države da nađe sistemsko rešenje kako bi im pomogla da nastave sa plaćanjem mesečnih rata. Oni nisu zadovoljni poreporukama koje je resorno ministarstvo uputilo bankama, a koje se odnosi na najugroženije...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.