Distanca od dva metra nije dovoljna? Naučnica tvrdi: Čestice se mogu ZADRŽATI U VAZDUHU

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2020, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Distanca od dva metra nije dovoljna? Naučnica tvrdi: Čestice se mogu ZADRŽATI U VAZDUHU

Doktorka tvrdi da su mere za socijalnu distancu "preterano pojednostavljene“ i "neefektivne“.

Zbog pandemije korona virusa u većini zemalja uvedena je mera socijalnog distanciranja, prema kojoj ljudi moraju da se drže na najmanje dva metra odstojanja jedni od drugih kako bi izbegli infekciju Covid-19.

Međutim, jedna naučnica upozorava da je preporučena udaljenost nedovoljna jer virus može da putuje 8 metara i da se zadrži u vazduhu.

Lidia Boriba, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << profesorka sa Tehnološkog instituta u Masačutesu, koja je godinama istraživala dinamiku kašlja i kijanja, u novoobjavljenim istraživanjima upozorava da se trenutne smernice zasnivaju na zastarelim modelima iz 1930-ih.

Buriba smatra da udaljenost od 2 metra nije bezbedna distanca, te upozorava sve ljude da "kapljice koje nose patogene svih veličina mogu da putuju od 7 do 8 metra".

Njeno istraživanje, objavljeno u časopisu Američka medicinska asocijacija (American Medical Association), takođe sugeriše da "kapljice koje sadrže virus mogu da dospeju na površinu i da je kontaminiraju", kao i da "ostaci ili jezgro kapljice" mogu "satima da se zadrže vazduhu".

Doktorka Lidia navodi da je izveštaj iz Kine pokazao da se "čestice virusa mogu naći u ventilacionim sistemima u bolničkim sobama u kojima su ležali pacijenti oboleli od Covid-19".

Buriba se boji da su trenutne mere za socijalnu distancu "preterano pojednostavljene" i "mogu da budu neefektivne" u borbi protiv smrtonosne pandemije.

U svom izveštaju, naučnica tvrdi da je ovo posebno važno za zdravstvene radnike koji su "potencijalno izloženi korona virusu" dok leče bolesne pacijente.

- Hitno bi trebalo da se uradi revizija smernica prema kojima Svetska zdravstvena organizacija i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju korišćenje zaštitne opreme, posebno za zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji odbrane - kazala je doktorka Lidia Buriba za "USA Today".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.