Direktorka Glasa Amerike i njena zamenica podnele ostavke

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 09:42

Direktorka Glasa Amerike i njena zamenica podnele ostavke

Vašington -- Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet i njena zamenica Sendi Šugvara podnele su ostavke u ponedeljak.

Kao razlog navele su da Majkl Pek, novoimenovani direktor Američke agencije za globalne medije, koja nadzire rad Glasa Amerike, ima pravo da ih zameni sopstvenim kadrovima.

Benet i Šugavara, iskusne novinarke, vodile su Glas Amerike od 2016. godine i značajno proširile raspon izveštavanja agencije, čiji se televizijski i radio program emituje na 47 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jezika.

U pismu ostavke, Benet i Šugavara poručile su zaposlenima da se ništa u vezi sa njima neće promeniti Pekovim preuzimanjem dužnosti direktora Agencije za globalne medije, prenosi Glas Amerike.

One su navele da je Pek pred Kongresom položio zakletvu da će poštovati zakonsku odredbu koji garantuje nezavisnost Glasa Amerike. Međutim, Pekovo preuzimanje kontrole nad Američkom agencijom za globalne medije, sa trogodišnjim ugovorom koji je nedavno potvrđen u Senatu, nije teklo glatko.

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Peka, saradnika jednog od svojih najvatrenijih ideoloških pristalica i bivšeg stratega Bele kuće Stivena Benona, na poziciju direktora Agencije za globalne medije pre više od dve godine.

Međutim, demokrate u Senatu do nedavno su blokirale njegovu potvrdu, delimično zbog zabrinutosti da je u njegovom poslovanju bilo finansijskih prekršaja. Proteklih nedelja Tramp je kritikovao Glas Amerike zbog izveštavanja o Kini za vreme epidemije korona virusa.

Kada mu je 15. maja postavljeno pitanje o Pekovoj nominaciji, Tramp je odgovorio: "Glasom Amerike se užasno upravlja. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno Glasu Amerike." Medjtuim, Amanda Benet tada je stala iza misije i izveštavanja agencije koju finansiraju američki poreski obaveznici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.