Diplomatski dnevnik: Predsednici Srbije i Rumunije Tadić i Bašesku sastali se u Bukureštu

Izvor: Southeast European Times, 01.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Predsednici Srbije i Rumunije Tadić i Bašesku sastali se u Bukureštu

Rumunija podržava pridruživanje Srbije EU, izjavio je predsednik Trajan Bašesku. Takođe u diplomatskim vestima: predsednici Avganistana i Pakistana održaće razgovore u Ankari, a premijeri Albanije i BiH složili se da povećaju trgovinu i putovanja.

31/03/2009

Predsednik Srbije Boris Tadić boravio je u petak (27. mart) u Bukureštu gde se sastao sa rumunskim kolegom Trajanom Bašeksuom. Tadić je tokom razgovora izjavio da bi priznavanje nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Kosova moglo da stvori presedan za buduće probleme na Balkanu. On je takođe rekao da su članstvo zapadnog Balkana i Srbije u EU od strateškog značaja za region i Evropu kao celinu. Bašesku je rekao da Rumunija podržava brzu ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

***

Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić boravio je u ponedeljak (30. mart) u Beču gde se sastao sa austrijskim kolegom Mihaelom Spindelegerom. Jeremić je ponovio da se proces evropske integracije zapadnog Balkana mora nastaviti uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, s obzirom da je to u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta ne samo u regionu, nego i celokupnoj Evropi.

***

Predsednici Avganistana i Pakistana održaće razgovore u sredu (1. april) u Ankari, na trećem sastanku o borbi protiv terorizma koji se održava pod pokroviteljstvom Turske, izjavio je turski ministar inostranih poslova Ali Babačan. U sredu će se sastati avganistanski predsednik Hamid Karzai, pakistanski predsednik Asif Ali Zardari i turski predsednik Abdulah Gul. Takođe se očekuje da će na sastanku učestvovati ministri inostranih poslova, načelnici generalštabova i šefovi obaveštajnih agencija tri zemlje.

***

Albanski premijer Sali Beriša sastao se 25. marta sa američkim ambasadorom u Tirani Džonom Vitersom da bi mu pružio uveravanja da će naporno raditi na osiguravanju sprovođenja demokratskih izbora u junu. Oni su takođe razmotrili očekivano članstvo Albanije u NATO-u. Beriša je opisao pridruživanje Tirane Alijansi kao najveći događaj u njenoj spoljnoj politici i bezbednosnoj istoriji od sticanja nezavisnosti.

***

Albanija i Bosna i Hercegovina složile su se 24. marta da liberalizuju kretanje građana i robe. Albanski premijer Sali Beriša i njegov bosanski kolega Nikola Špirić potpisali su relevantni sporazum u Sarajevu. Sporazum ima za cilj povećanje trgovine i jačanje turizma između dve zemlje. Oba premijera obećala su otvaranje ambasada u dve zemlje.

(Razni izvori 24/03/09-31/03/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.