Dinosaurusi i pustinja Gobi: Zemlja drevnih stvorenja

Izvor: B92, 24.Nov.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinosaurusi i pustinja Gobi: Zemlja drevnih stvorenja

Pustinja Gobi u Mongoliji je jedno od najznačajnijih nalazišta fosila dinosaurusa na svetu.

Pre osamdeset miliona godina, tokom perioda krede, na mestu mongolske pustinje Gobi bila je ogromna dolina sa brojnim jezerima i vlažnom klimom - raj za dinosauruse.

Predelom koji sada, pokriven crvenkastim peskom, podseća na Mars, nekada su šetala bića poput velociraptora, sauropoda i ankilosaurusa.

Ovi povoljni uslovi tokom praistorije, učinili su pustinju Gobi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najvećim rezervoarom fosila dinosaurusa na svetu.

Za samo dve godine, njegov tim je otkrio više od 100 fosila dinosaurusa. Odneti su u Američki muzej prirodne istorije u kom se mnogi i danas nalaze.

U Bajanzagu koje je Endrjuz preimenovao u Plamene litice, skoro da i nema obeležja ove bogate istorije.

Ne postoje znakovi, mape ili muzeji koji bi posetiocima pružili informacije o stvorenjima koja su ovde živela. Krađe fosila je česte i dok smo šetale, oko nas su zujali motociklisti u potrazi za vrednim ostacima.

"Čak ni deca koja odmah pored Plamenih litica često ne znaju ništa o dinosaurusima koji su ovde pronađeni, većina ne zna naziv nijednog dinosaurusa, a ovaj autobus je prvi muzej koji su videli", objašnjava Bolocegceg.

Bolocegceg je osnovala Institut za proučavanje mongolskih dinosaurusa 2007. godine i prikupila 46.000 dolara za radionice koje održava širom zemlje.

Sada mobilni muzej ide od mesta do mesta prašnjavim, neravnim putevima kroz 11 provincija u najudaljenijim delovima Mongolije.

Tumarbat kaže da plaćanja 90 odsto turista u Mongolije posećuju pustinju Gobi i Plamene litice.

Pre dvanaest godina, u ovom regionu je bilo tri kampa za turiste, a 13 dozvola je izdato za iskopavanja. On kaže da je danas aktivna samo jedna dozvola za vađenje ruda - koja treba da bude poništena - a da postoji deset turističkih kampova. Nada se da će ovo dati podsticaj razvoju paleontološkog turizma.

"Trenutno, građani imaju vrlo malo direktne koristi - vode male kafiće, prodavnice i benzinske pumpe. Moramo stvoriti mogućnosti da naša zajednica ima koristi od turizma", dodaje on.

Sledeći korak za Bolocegcegin institut biće izgradnja muzeja na mestu gde su pronađeni brojni fosili, kao i podučavanje meštana da koriste dronove kako bi sprečili krađe.

"Tako će moći da prate ono što se događa na lokacijama na kojima su otkriveni fosili, kako bi mogli da zaštite ova mesta i dokumentuju nelegalne aktivnosti", objašnjava Bolocegceg.

"Čekamo da se izgrade asfaltirani putevi ka zapadnom delu Mongolije kako bi autobus-muzej odveli i u planine", dodaje ona. Više od polovine populacije u zemlji je mlađe od 35 godina, pa Bolocegceg radi i na uvođenju paleontologije u nastavni plan i program škola u naredne tri godine.

"Želimo da dođemo do svakog deteta u zemlji i raširimo poruku da je naučna istorija Mongolije deo našeg nasleđa koje ne treba krijumčariti van granica zemlje", kaže ona.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dinosaurusi i pustinja Gobi: Zemlja drevnih stvorenja

Izvor: Radio 021, 24.Nov.2019

Pustinja Gobi u Mongoliji je jedno od najznačajnijih nalazišta fosila dinosaurusa na svetu...Science Photo LibraryMongolske vlasti sada pokušavaju da povrate odnete fosile..Pre osamdeset miliona godina, tokom perioda krede, na mestu mongolske pustinje Gobi bila je ogromna dolina sa brojnim jezerima...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.