Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Jednostavno prijavljivanje za besplatne akcije

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je sinoć da će prijavljivanje građana za ostvarivanje prava na besplatne akcije biti veoma jednostavno, uz ličnu kartu i karticu tekućeg računa.

Dinkić je u izjavi Televiziji Pink rekao da će građanima koji nemaju račune, pre svega onima koji nisu pismeni, kao i starim osobama koji imaju pravo na besplatne akcije, "Poštanska štedionica" besplatno otvoriti račune.

On je podsetio da se očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da od privatizacije šest preduzeća - Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Jat ervejza, Aerodroma "Nikola Tesla", Galenike i Telekoma Srbija, svaki građanin dobije oko 1.000 evra.

Dinkić je građanima savetovao da je najbolje da prave "kombinaciju" između čuvanja i prodaje akcija, odnosno da deo akcija prodaju ako im je novac neophodan za neke "kućne potrepštine", a da akcije preduzeća čija će vrednost rasti u budućnosti, čuvaju.

"Tipičan primer preduzeća čije akcije će značajno skakati u budućnosti je Elektroprivreda Srbije", kazao je Dinkić i dodao da će ta kompanija imati značajne investicije, i za pet godina trebalo bi da postane lider u proizvodnji električne energije u regionu.

Zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, stupio je juče na snagu

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji nisu ostvarili to pravo u dosadašnjem postupku privatizacije, koji su bili punoletni 31. decembra 2007. godine, odnosno, upisani u knjigu državljana Srbije na dan 3. januar 2008. godine.

Pravo na besplatne akcije imaju i građani koji su 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Srbije, odnosno, status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije.

Da bi ostvarili pravo na besplatne akcije, građani moraju na dan evidentiranja biti upisani u birački spisak nadležnih opštinskih organa.

Postupak evidentiranja građana vršiće se na šalterima Pošta Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje, nakon što Agencija za privatizaciju objavi javni poziv za evidentiranje.

RTS: Evidentiranje počinje 28. januara

Kako saznaje RTS evidentiranje gotovo četiri miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije počeće 28. januara, i trajaće do kraja jula, tako da nema bojazni da neko neće stići da se prijavi.

Postupak evidentiranja biće regulisan Uredbom koju bi Vlada mogla da usvoji već sledeće sedmice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.