Digitalizacija škola kasni, premijerka ipak optimista

Izvor: N1 televizija, 20.Sep.2018, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija škola kasni, premijerka ipak optimista

Obećanja vlasti da će od prvog septembra sve učionice u Srbiji biti opremljene računarima i brzom mrežom nisu ispunjena, a projekat elektronskog dnevnika uveden je u tek nešto više od trećine odeljenja.

Pored toga, IT učionice i elektronski udžbenici funkcionišu tek na nivou "pilot projekata". I dok vlasti do sada postignuto opisuju kao "izuzetan napredak", prosvetni sindikati upozoravaju da je većina škola u Srbiji i dalje daleko od digitalizacije.

Za potrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << snimanja, ministar i premijerka vratili su se u školske klupe - na oglednom času IT odeljenja jedne prestoničke gimnazije, pažljivo su slušali predavača Dragana Tomića iz "Digitalne Srbije", neprofitne organizacije koja volonterski pomaže u procesu transformacije srpskih škola u digitalne.

"Digitalna Srbija je pre par dana lansirala kampanju 'Budimo pametni'. Cilj te kampanje je popularizacija obrazovanja i širenje svesti da je trenutna industrijska revolucija, velika šansa za Srbiju da naša deca žive jedan bolji život. U okviru te kampanje 'Budimo pametni', članice Digitalne Srbije će održati čas u svim IT odeljenjima u Srbiji u toku ove školske godine”, najavio je Tomić.

A koliko je do sada uradila država? Specijalnih IT odeljenja u srpskim gimnazijama ima ukupno 44 - dovoljno da premijerka Brnabić donese zaključak da je Srbija u obrazovanju i programiranju u školama jedan od lidera u Evropi.

“Dakle, hajde da nastavimo da radimo zajedno, da imamo sinergiju naših znanja i naših mogućnosti za dobrobit mladih generacija. Pored ovoga, mi nastavljamo sa uvođenjem digitalnih udžbenika”, navela je predsednica Vlade.

Nastavljaju Vladini timovi i sa uvođenjem e-dnevnika - jer taj projekat nije završen do prvog septembra kako je u više navrata najavljivano. Zaživeo je u tek u nešto više od 600 od ukupno 1.800 škola u zemlji.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je procedura u toku.

"Ona zahteva kompletnu do kraja godine obuku svih nastavnika, i to će se desiti, i za to imamo sredstva i hvala svima sa kojima radimo zajedno na tome, a sa druge strane to se paralelno dešava sa mrežom. Ministarstvo telekomunikaija intenzivno radi na kvalitetnoj mreži i tu smo ozbiljni partneri. I teće - oprema mi budžetiramo opremu, postoje međunarodni krediti, postoje donatori”, kazao je Šarčević.

Sa druge strane, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika podseća na obećanje premijerke iz aprila meseca.

“Šta je od ovoga nešto čemu ja treba da se nadam, da li da se nadam aprilu mesecu kada je naša predsednica i tada predsednica Vlade izjavila da je Vlada spremila 70 miliona evra, čini mi se da je ta cifra bila u pitanju, za kompjutere u svakoj učionici i za brzi internet u svakoj školi. Koliko god ta informacija bila neverovatna tog momenta, znate kako, kad dođe sa tog mesta, vi pomislite ipak će se desiti čudo. Sada, šest meseci nakon toga mi smo potpuno svesni gde živimo, na koji način funkcioniše sve u ovom društvu naravno i škole”, kazala je Janković.

I dok predsednica Vlade govori o Srbiji kao o evropskom lideru u digitalnom obrazovanju, sindikati podsećaju - u zemlji i dalje postoje škole koje nemaju tekuću vodu, toalete, školske kuhinje i fiskulturne sale.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.