Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2019, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devedesetdvogodišnja Grkinja sastala se sa Jevrejima koje je spasila i njihovim potomcima

Grkinja Melpomeni Dina koja je spasila jevrejsku porodicu za vreme holokausta sastala se danas sa dvoje spasenih i desetinama njihovih rođaka u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Jedan za drugim četrdeset potomaka grlilo je 92-godišnju ; ženu u invalidskim kolicima kojoj duguju što postoje.

Držeći za ruke one koje je krila, hranila i štitila kao tinejdžerka pre 75 godina, Grkinja je brišući suze rekla da sada može “mirno da umre”. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Ona se danas prvi put srela sa potomcima porodice Mordehaj koju je spasila.

Ovakvi rituali u Jad Vašemu su nekada bili uobičajeni ali su sada sve ređi jer su i preživeli i njihovi spasioci sve stariji.

Osamdesetšestogodišnja Sara Janaji, nastarija od petoro braće i sestara, čijem je spasavanju Dina doprinela, je govorila o riziku koji su spasioci na sebe preuzeli da prime čitavu porodicu, znajući da to njih i sve oko njih dovodi u opasnost i o ishodu, vrlo velikoj i srećnoj porodici.

Šest miliona evropskih Jevreja ubili su nemački nacisti i njihovi saradnici u Drugom svetskom ratu.

Više od 27.000 ljudi, uključujući njih 355 ih Grčke, su priznati kao “Pravednici među narodima”.

To je najviše izraelsko odlikovanje za nejevreje koji su rizikovali svoj život da bi spasili Jevreje u holokaustu.

Najpoznatiji su Oskar Šindler čija je nastojanja da spasi više od 1.000 Jevreja dokumentovao Stiven Spilberg u filmu “ Šindlerova lista “ iz 1993. godine i Raul Valenberg, švedski diplomata za koga se veruje da je spasio najmanje 20.000 Jevreja pre nego što je misteriozno nestao.

Imena odlikovanih koji su odlučili da ignorišu genocid ugravirana su duž drvoreda posađenog u njihovu čast u Memorijalnom centru holokausta.

Veruje se da danas živi samo nekoliko stotina pravednika i da je današnji sastanak bio možda poslednji takve vrste pa je zato bio izuzetno emotivan.

Porodica Mordehaj živela je pored Soluna u Verii, gde je gotovo čitava jevrejska zajednica ; pogubljena za nekoliko meseci.

Kada su nacisti počeli da deportuju Jevreje početkom 1943. prijatelji nejevreji su im obezbedili lažne lične karte i krili ih u staroj napuštenoj turskoj džamiji.

Proveli su tamo gotovo godinu dana ali su morali da odu zbog narušenog zdravlja i tada su Dina i njene dve starije sestre primile sedmočlanu porodicu u svoj jednosobni dom nadomak grada.

Za porodicu se saznalo nakon što se šestogodišnji dečak Šmuel oboleo i umro u bolnici pa su Dinine sestre i rođaci pomogli da ostali članovi pobegnu na razne strane.

Porodica se posle oslobođenja okupila i doselila u Izrael.

Sedamdesetsedmogodišnji Josi Mor bio je mali dečak kada se sve to dešavalo ali se seća smrti starijeg brata i ljubaznosti spasilaca koji su o njima na razne načine brinuli dve godine.

On se zajedno sa sestrom Sarom Janaji sastao sa Dinom u Grčkoj pre više godina, ali su je ostali članovi njihovih porodica danas prvi put sreli.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Drugi svetski rat: Prvi susret Grkinje i jevrejske porodice koju je spasila od Holokausta

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2019, 19:03

Melpomeni Dina spasla je šest članova jevrejske porodice - sada se ponovo videla sa njima, ali i njihovim potomcima...Prvi put posle Drugog svetskog rata, 92-godišnja Grkinja srela se sa jevrejskom porodicom kojoj je pomogla da prežive Holokaust...Melpomeni Dina je kao tinejdžerka sakrila šest...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.