Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset mjeseci rada Istražne komisije svedeno na četiri zaključka

SARAJEVO - Vanjskopolitički status BiH je već decenijama označen negativnim konotacijama, jedan je od zaključaka Istražne komisije doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je 10 mjeseci ocjenjivala vanjskopolitički status BiH.

U zaključcima se dalje navodi da su se konstantne političke krize posebno negativno odrazile na ukupnu ekonomsku situaciju i najvažniji integracijski proces evropske integracije.

Dom naroda BiH je pozvao Ministarstvo vanjskih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << BiH da intenzivira aktivnosti oko izrade strategije vanjske politike BiH i prijedloga zakona o vanjskim poslovima BiH, te da u roku od 90 dana izvijesti ovaj dom o postignutim rezultatima. Takođe, Dom poziva MVP da se aktivnije uključi u rad Parlamentarne skupštine, te poziva ministra Igora Crnatka da u skladu sa svojim obavezama učestvuje u radu Doma.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvano je i da pravovremeno reaguje na kritike vezano za rad i funkcionisanje Ministarstva, kako bi se u javnosti otklonila slika o  eventualnim nepravilnostima u radu Ministarstva.

Mario Karamatić, hrvatski delegat, koji je inicirao formiranje Istražne komisije, vidno razočaran novinarima je pokazao papir na kojem su četiri zaključka i rekao da je to rezultat desetomjesečnog rada.

"Sve se svelo na četiri zaključka. Uspio sam razgovarati sa ministrom na jednoj od sjednica i on me uvjerio, a uvjerile su me i kolege da ministar ima kapaciteta da bude ministar vanjskih poslova i odgovorno obnaša funkciju. Evo dajem potpunu potporu ministru u njegovom radu. Apeliram na kolege i članove Kolegija i Vijeće ministara, kako bi ministar bio što efikasniji u svom radu kao ministar vanjskih poslova, da mu oduzmu putovnicu da  ne može ići iz zemlje i da se posveti onome što treba raditi u Ministarstvu vanjskih poslova", rekao je Karamatić.

Ognjen Tadić, član Komisije, kazao je da će se o ovim zaključcima Dom  naroda izjašnjavati na prvoj narednoj sjednici i da je ovim zaključcima Istražna komisija ispunila svoju svrhu i dala jednu objektivnu sliku o  vanjskopolitičkom statusu BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.