Pristalice Saveza za Srbiju osam sati blokirale ulaze u RTS

Izvor: RTS, 13.Dec.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pristalice Saveza za Srbiju osam sati blokirale ulaze u RTS

Pristalice Saveza za Srbiju okupile su se u podne ispred ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije, i do 20 sati blokirale sva tri ulaza u zgradu Javnog servisa. Najavu blokade osudili su rukovodstvo RTS-a i novinarska udruženja.
20.00 - Lideri i pristalice SzS su se razišli čime je završena blokada RTS-a, koja je trajala, kako je i najavljeno, od 12 do 20 sati. 

19.35 - Vuk Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao da je danas razbijena blokada Javnog servisa, navodeći da je to bilo osam simboličnih sati tokom kojih nije bilo nasilja. Kaže da će nastaviti sa sličnim akcijama, koje neće biti najavljivane.
18.15 - Blokada ulaza u zgradu RTS-a još traje, muzika se čuje sa razglasa, a okupljeni duvaju u pištaljke.  

17.09 - Na glavnom ulazu u RTS iz Takovske ulice pristalice Saveza za Srbiju u šestom satu blokade Javnog servisa. 

15.33 - Blokada RTS-a – sva tri ulaza u zgradu. 

15.20 - Protiče četvrti sat blokade RTS-a bez incidenata. Ulaska u zgradu nema, a zaposleni neometano izlaze iz nje.  
13.20 - Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ne veruje da jedna mala grupa ljudi može da pomisli da nasiljem može da izazove nešto ozbiljnije.
13.00 - Skup SzS ispred RTS-a nije uredno prijavljen, kaže načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić.

12.45 - Organizatori blokade dele pamflete sa porukom "RTS blokira istinu, mi blokiramo RTS".  U daljem tekstu, između ostalog stoji, da je RTS dužan da "otvori vrata za istinu o brojnim aferama, poput Jovanjice, plagijata, Krušika, trgovine oružjem, štrajka u Pošti,  Savamale, ubistva Olivera Ivanovića, stradanja radnika u Lučanima, pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića..."

12.30 - Grupa koju predvode funkcioneri Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović nalaze se ispred trećeg ulaza u zgradu RTS-a.   
12.27 - Pristalice Saveza za Srbiju koje blokiraju RTS podelile su se u tri grupe. Jedna grupa koju predvodi lider Dveri Boško Obradović je kod ulaza u Aberdarevoj. Pristalice Dveri kažu da će dozvoljavati izlaz iz zgrade ali da niko neće moći da uđe.

12.15 - "Ovde smo jer RTS u poslednjih osam godina ne radi svoj posao. Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava", rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 

12.00 - Deo opozicije, predvođeni stranačkim liderima, pristiže na plato ispred glavnog ulaza u RTS u Takovskoj ulici.
Lideri i pristalice Saveza za Srbiju blokirali su osam sati sva tri ulaza u zgradu RTS-a, iz Takovske, Aberdareve i ulaz PEC.

Među okupljenima su bili lideri SzS Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Boško Obradović, Borko Stefanović, Marinika Tepić, Nikola Jovanović... 
Vuk Jeremić je na početku skupa rekao da su se na ovaj potez odlučili jer, kako je naveo, "RTS u poslednjih osam godina ne radi svoj posao" i da su došli kako bi skrenuli pažnju javnosti da Javni servis treba bitno drugačije da se odnosi prema profesiji.
"Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava", rekao je Jeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 
"Ovo je zgrada koja je blokirala mogućnost da u nju uđu istina i pravda, blokirala mogućnost da građani Srbije čuju Aleksandra Obradovića, Mariju Lukić, Milana Jovanovića, da čuju o mnogim lošim stvarima koje se u ovoj zemlji dešavaju. Da čuju Miodraga Majića, akademika Teodorovića, da čuju ono što je normalna stvar, ne samo političare", rekao je Dragan Đilas. 

Prema njegovim rečima, odgovor na to je –  da ako u ovu zgradu ne može da uđe nijedna istina, onda bar osam sati da ne uđe i niko drugi. 
Ispred ulaza u Takovskoj ulici bilo je primetno prisustvo policije, ali ne u velikom broju, a događaj su pratile brojne medijske ekipe. 
Rukovodstvo RTS-a na najavljenu blokadu reagovalo je juče saopštenjem. 
U poslednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene, iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive.
Reč je o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja. U saopštenju se podseća da se zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava.
Zato RTS apeluje na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja, da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.
Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize, što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi.
Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Počela blokada zgrade RTS-a

Izvor: Radio 021, 13.Dec.2019

Protest i blokada zgrade RTS-a u Beogradu počelo je u podne uz zvuke sirena, a u organizaciji opozicionog Saveza za Srbiju (SzS)...Nakon što su pojasnili zašto su se okupili na ovom mestu, predstavnici SzS su se rasporedili oko sva tri ulaza u zgradu javnog servisa. Kako su juče najavili blokiraće...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.