Delegacije Prištine i Albanije sabotirale sastanak Cefte

Izvor: RTS, 06.Dec.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacije Prištine i Albanije sabotirale sastanak Cefte

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije danas napustile redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini.
Uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog Cefta komiteta u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure Cefta, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijim aVlade Srbije.   
Uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIK kao predsedavajući Cefta sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje.
Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekujemo da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak napuštaju predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega Unmik nastavlja da predsedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka. Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema.
Svoju zabrinutost ranije je iskazao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin koji je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu Cefta sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.
On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije. 
Republika Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane.
Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Republike Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji Unmika i Kfora i uputili se ka centralnoj Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delegacije Prištine i Albanije napustile sastanak Cefte

Izvor: RTS, 06.Dec.2018

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije napustile su redovan sastanak Zajedničkog komiteta Cefte u Prištini. . Predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog komiteta...

Nastavak na RTS...

Delegacija Prištine napustila sastanak CEFTE

Izvor: Mondo, 06.Dec.2018

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije danas napustile redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini...Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija..Uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.