Dejvid Bouvi – multitalentovana legenda sedamdesetih

Izvor: Studnel.com, 08.Jan.2016, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejvid Bouvi – multitalentovana legenda sedamdesetih

Na sceni je, kao muzičar, šest decenija. Međutim, multitalentovana je ličnost. Bouvi je i uspešan slikar, veb-dizajner, skulptor i glumac na Brodveju. Poznat je i kao inovator, naročito u periodu sedamdesetih godina prošlog veka. Karakteriše ga prepoznatljiv glas i duboke intelektualne poruke koje šalje kroz svoja dela. Bouvi svira više instrumenata: gitaru, klavir, saksofon, haromoniku, bubnjeve, violončelo, bas-gitaru i mnoge druge. Njegov prvi singl objavljen je 1964, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << ali proslavio se hitom Space oddity iz 1969. godine i albumom The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars iz 1972. godine. Neki od mnogih poznatih hitova su mu i Life on Mars, Changes, Heroes, Starman. Bouvi je prodao više od 136 miliona albuma.
Žanrovi kojima pripada njegova muzika su: rok, alternativa, glam rok, blue-eyed soul (beli soul), elektronika i new wave (novi talas). Spajanjem ovih žanrova dobijamo zvuk koji karakteriše psihodelija šezdesetih, raskošne melodije, pop produkcija, rifovi na gitari. Kad dodamo i futurističke kostime, šminku koju je nosio i crvenu kosu (u periodu kada je to bio neobičan izgled za rok zvezde), dobijamo Dejvida Bouvija, koji je senzacija u Njujorku i Londonu. Zbog svega ovoga, velika je inspiracija mnogim umetnicima i izvođačima. Danas Bouvi vreme provodi u slikanju, crtanju i obilaženju galerija u Njujorku u potrazi za umetnošću, jer se, nakon srčanog udara, odlučio na povlačenje sa scene.
Izvori: last.fm, rollingstone.com, b92.net.

na danasnji danmuzikamuzicarbiografijadejvid bouvi

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.