Dejton je sveto slovo: Ideja da BiH bude republika dočekana na nož

Izvor: B92, 15.Sep.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejton je "sveto slovo": Ideja da BiH bude republika dočekana "na nož"

Gotovo sve stranke iz Republike Srpske, bilo da su pozicija ili opozicija "na nož" su dočekali zamišljenu viziju SDA.

Potvrdili su da će do političkog kompromisa veoma teško doći, prenosi Klix.ba.

Ključni detalji deklaracije SDA odnose se na težnje i političko zalaganje ustavnih reformi i formiranje države BiH kao republike, bez entiteta, i podeljenu na državni, regionalni i lokani nivo.

Sarajevo je zamišljeno kao posebna celina, ali bi obuhvatalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teritoriju preratnog grada, uključujući dakle i Istočno Sarajevo.

To je bilo dovoljno da sve stranke iz RS-a oštro reagiraju na takve programske ciljeve. Najdalje je kao i obično otišao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je kazao da je to poziv na sukobe.

Dodik je rekao da je deklaracija antiustavna, antidejtonska, da poziva na urušavanje mira, ignoriše realnost i činjenice da postoje drugi konstitutivni narodi kao što su Srbi i Hrvati, kao i da postoji RS.

Ipak, Dodik u sličnoj situaciji izbegava činjenicu da je entitet RS takođe i entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda, čija su prava mninimizovana.

Ništa bolje o deklaraciji SDA ne misli ni opozicija u RS-u. Tako je lider SDS-a Mirko Šarović poručio da je za njih deklaracija neprihvatljiva, a isto misli i PDP.

"Sa ovom Deklaracijom, potpuno neprihvatljivom i krajnje kontroverznom, SDA sebe trajno isključuje iz potencijalnih koalicija sa svakom partijom/strankom iz Republike Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i koja poštuje ustavno uređenje ove zemlje", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Evidentno je da će programi i ciljevi SDA još dugo čekati na makar opciju kompromisa ili pregovora, s obzirom da je Dejton "sveto slovo" za sve političke aktere iz RS-a.

Podsetimo, delegati Kongresa SDA usvojili su ve predložene deklaracije odnosno rezolucije, koje su bile predviđene dnevnim redom. Primarni cilj je Republika BiH.

"Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine", piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su podržali delegati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.