Dejanović: Evropska perspektiva pomaže ostanak na putu mira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2010, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Evropska perspektiva pomaže ostanak na putu mira

BEOGRAD -

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da evropska perspektiva pomaže zemljama zapadnog Balkana i celokupnom regionu da ostanu na putu mira i stabilnosti.

Otvarajući dvodnevno zasedanje Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) u Beogradu, Đukić-Dejanović je istakla da Skupština i Vlada Srbije stalno potvrđuju privrženost Srbije izgradnji demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava i poštovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudskih i manjinskih prava, principima tržišne ekonomije, kao i izgradnji državnih institucija u skladu sa kriterijumima za pristupanje EU.

Đukić-Dejanović je napomenula da je Skupština Srbije pokazala spremnost da ubrzano radi na usvajanju novih zakona na usklađivanju sa pravnom regulativom EU, kao i standardima SE, ali i da kroz parlamentarnu diplomatiju pokušava da olakša taj proces.

Predsednica srpskog parlamenta je istakla da je dvodnevni sastanak, na kojem je glavna tema "Izgradnja mira u državama bivše Jugoslavije", potvrda vrlo dobre saradnje PS SE i Skupštine Srbije.

Šef delegacije Srbije pri PS SE Dragoljub Mićunović istakao je da je ulazak zemalja bivše SFRJ u EU ideal koji bi, ukoliko bi postao izgledan, stavio u drugi plan mržnju, netoleranciju i sve ostalo što ometa saradnju tih država.

Prema njegovim rečima, države bivše Jugoslavije treba da rade ne izgradnji novog, evropskog identiteta, koji bi podrazumevao prihvatanje tolerancije, saradnje, ravnopravnosti, a u čemu je veoma važna uloga SE, kao zajedničke kuće tih država.

Srbija se, kako je napomenuo, još uvek nalazi u nedovršenim poslovima koji ometaju njen ubrzan hod ne samo ka EU, već i ka evropskim vrednostima.

"Nadam se da ćemo to vrlo brzo promeniti i onda raditi na razvoju saradnje i tolerancije", istakao je Mićunović i dodao da je uloga SE u procesu pomirenja odlučujuća i velika.

Dvodnevni sastanak u Domu Narodne skupštine Srbije će biti iskorišćen za razmenu mišljenja sa zvaničnicima Srbije, budući da će sastanku prisustvovati i potpredsednik vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović.

Na sastanku će biti reči i o redovnim tema, koje su na dnevnom redu Komiteta, a u okviru sastanka biće održana i "Debata o izgradnji mira u zemljama bivše Jugoslavije", povodom prezentovanja uvodnog memoranduma za izveštaj "Pomirenje i politički dijalog između zemalja bivše Jugoslavije" izvestioca PS SE Pjetra Marčenara.

Teme prvog dana zasedanja biće mogućnost transnacionalne komisije za istinu, pravda za ratne zločine i EU integracije kao mehanizam za dijalog, najavljeno je iz beogradske kancelarije SE.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.