Dečja nedelja u znaku jubileja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečja nedelja u znaku jubileja

Danas je svečano otvorena ovogodišnja Dečja nedelja, u organizaciji Ministarstva za rad i socijalna pitanja i udruženja "Prijatelji dece Srbije". Dečja nedelja se u Srbiji obeležava od 1934. godine, a ovogodišnja je posvećena obeležavanju jubileja – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta UN, pod sloganom "DA DETE SVAKO PRAVO UŽIVA LAKO".

Konvencija je širom sveta inspirisala države i vlade da izmene zakone, uvedu nove javne politike i da ulažu u dobrobit >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dece.

"Broj dece koja ne po hađaju redovno osnovno obrazovanje smanjen je za oko 40%, praksa ranih dečjih brakova smanjena je za oko 15%, svugde u svetu su uvedeni bolji sistemi za zaštitu dece od nasilja i eksploatacije. Sve je veći broj dece koja učestvuju, pa čak i predvode promene", izjavila je Severina Leonardi, zamenica direktorke UNICEF-a za Srbiju.

U "Prijateljima" dece podsećaju da se dečja prava u našem društvu još uvek često doživljavaju kao apstraktna kategorija koja nije oličena u jasnim principima, dodajući da je njihovo poštovanje potrebno, kako bi deca odrastala u zdrave i srećne ljude.

"Za nas iz "Prijatelja dece Srbije" stvar je jednostavna; deca traže da budu zaštićena u obrazovanju, u zdravstvu, da im bude dostupna kultura, umetnost, sport, da mogu da žive u porodici i da se osećaju slobodno i srećno", rekla je Iva Eraković, izvršna direktorka "Prijatelja dece Srbije".

Prevencija vršnjačkog nasilja jedan su od ovogodišnjih prioriteta, s obzirom na sve češće slučajeve zlostavljanja vršnjaka na rasnoj, nacionalnoj i drugim osnovama.

Formirana je interministarska sektorska radna grupa za zaštitu dece od vršnjačkog nasilja, a ministri za rad i socijalna pitanja i prosvete su potpisali poseban protokol za urgentno delovanje u prevenciji i zaštiti dece od nasilja, od kog se očekuju brzi pozitivni efekti.

"Ne da očekujem, nego princip Vlade Srbije je nulta tolerancija prema mnasilju i ovde moramo svi zajedno, i sa porodicom i sa roditeljima i sa školama da odreagujemo, da sprečimo i isjorenimo svaki vid nasilja", kaže Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja "Prijatelja dece" za dobročinstvo deci "Maslačak" je predsednik Udruženja "Čep za hendikep". Ova organizacija je u proteklih osam godina pomogla čak 98 osoba sa invaliditetom, od čega je preko 60% bilo dece.

"Pa vidite, ja se osećam pre kao i posle dodele nagrade. Kod mene je više "dajte da radimo", a priznanja, ako su dobrodošla, a jesu dobrodošla, za nas je to samo motivacija više", potvrdio je Zoran Martinov.

Uskoro će se pred Vladom naći Predlog Zakona o zaštiti prava deteta, o kom bi u novembru trebalo da odlučuju i poslanici u skupštini. Vlada takođe vodi proaktivnu politiku u cilju sprečavanja dečjih ranih brakova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.