Dečiji kamp u Bačkom Monoštoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2018, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečiji kamp u Bačkom Monoštoru

Svake godine deca i mladi iz Rumunije, Mađarske, Srbije i Hrvatske imaju prilike da učestvuju u letnjim kampovima na nemačkom jeziku. Ti kampovi održavaju se pod pokroviteljstvom Fondacije za kulturu Podunavskih Nemaca pokrajine Baden- Vitemberg. Jedan takav kamp u toku je u Bačkom Monoštoru.

Došli su u kamp iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Srbije, a jezik kojim međusobno razgovaraju i na kome pripremaju filmove i pozorišne komade je nemački. Tako izgleda prekogranični >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << filmski letnji kamp na nemačkom jeziku u Bačkom Monoštoru.

Okupio je tridesetak mladih. Nekima od njih ovo je prvi ovakav kamp, a neki su deo ove prekogranične priče godinama.

"U školi se ne može naučiti toliko reči, jer se veća pažnja poklanja gramatici. Ovde širimo vokabular, na zanimljiv način. Moj zadatak je da pomažem u prevođenju nekih reči koje ne znaju. Isto tako sa svojom grupom radim na filmu koji pripremamo", kaže asistent Milan Mitić iz Beograda.

"Atmosfera je predivna računajući koliko je ovde ljudi i šta se sve ovde može naučiti. Nadalje u ovom kampu naučimo mnoge veštine koje kasnije možemo koristiti. To je meni jako lepo i ja to želim dalje širiti ljudima", kaže asistent Franja Papec iz Varaždina.

Kamp je prilika ne samo za učenje nemačkog jezika već i za mnoge druge talente.Ovoga puta prednost imaju oni vezani za film i pozorište.

"Sada smo počeli pisati scenario. Pišemo ga pola dana i mislim da imamo dobru ideju. Sve je to na nemačkom. Znanje je uvek važno, neki znaju više neki manje, ali sporazumemo se", kaže Jurica Ćehok iz Varaždina.

"Učesnici su savake godine sve veštiji i originalniju i imaju ideje za koje ne znamo odakle im, ali dar je raditi sa takvim ljudima", kaže Papec.

Svakog leta u Srbiji i Rumuniji oragnizuje se nekoliko prekograničnih letnji kampova u čijem radu učestvuje oko 150 dece i mladih. Nakon fimskog kampa u Monoštoru će biti krajem avgusta održan još jedan, ali ne fimski već vatrogasni. Udruženje Nemaca Gerhar iz Sombora za narednu godinu najavljuje čak tri kampa u Bačkom Monoštoru- cirkuski, filnski i vatrogasni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.