Dečiji časopis rehabilituje Ljotića?

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečiji časopis rehabilituje Ljotića?

Javnost u Srbiji šokirana je što je najstarija medijska kuća u Srbiji u najnovijem broju "Politikinog zabavnika" objavila autorski tekst o Dimitriju Ljotiću i njegovom pokretu "ZBOR", pod nazivom "Ko su bili ljotićevci" i u kojem ga veličaju i predstavljaju kao heroja i humanitarca.

Ljotić je jedna od najkontroverznijih ličnosti u skorijoj srpskoj istoriji zbog komandovanja jedinicama na strani Trećeg rajha, a nepodeljeno ga osuđuje i komunistička i četnička istoriografija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Časopis navodi da on „izvorno nije bio pobornik ni fašizma ni nacionalsocijalizma”, što vodi ka zaključku da su na njegovu ideologiju uticali agenti nemačke obaveštajne službe koji su bili ubačeni u redove ljotićevaca. List dalje piše da su Ljotićeve jedinice “imale visok moral”, a da je on lično “brinuo o redu u Srbiji” i “osuđivao pogrome Jevreja”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su najoštrije osudili pisanje časopisa i nazvali ga "najbednijom od svih mogućih medijskih manipulacija - manipulacijom najmlađim čitaocima".

"Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog ‘Politikinog zabavnika’ koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori", stoji u zajedničkom saopštenju.

Ovim povodom oglasila se i Jevrejska opština Beograd. Oni su glavnom uredniku Zabavnika, Zefirinu Grasiju, poručili da su zbunjeni tekstom o Dimitriju Ljotiću za koga kažu “da nije slučajno (kako se sugeriše u Zabavnikovom tekstu) bio izjednačavan sa nacistima I fašistima”.

"Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta. Ideologija ovog korpusa je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora. Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941", dodaje se u saopštenju.

Navode da zahtevaju ispravku i izvinjenje i, kako kažu, “da ne kontaminiraju nove generacije vizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima”.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) takođe je najoštrije osudila ovaj tekst, ocenjujući da je reč o pokušaju "pranja biografija" protagonista fašističkih ideja u Srbiji.

Udruženje antifašista Zrenjanina šokirano je “afirmativnim pisanjem Zabavnika o lideru fašističkog pokreta ZBOR iz Drugog svetskog rata Dimitriju Ljotiću”. Navode da se u tekstu ne pominju kolaboracija sa okupatorima, zločini nad građanima Srbije, holokaust, masakr Roma i ostali zločini ovog pokreta.

Ovaj članak brzo se proširio društvenim mrežama i izazvao gnev, zgražavanje i ogorčenost ljudi koji ga nazivaju “prekrajanjem istorije” i “veličanjem izvršilaca terora nad, između ostalog i, srpskim, romskim i jevrejskim narodom”.

Podsetimo, Dimitrije Ljotić je bio ministar pravde u Kraljevini Jugoslaviji, advokat i vođa pokreta ZBOR. Otvoreno je sarađivao sa nemačkim okupacionim vlastima tokom okupacije Jugoslavije u ratu. Poginuo je 22. aprila 1945. kada je njegov automobil udario u oštećen most i sleteo u provaliju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Marković: "Zabavnik" negovao antifašističke tradicije, tekst ispad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2019

Tekst "Ko su bili ljotićevci" objavljenom u poslednjem broju "Politikinog Zabavnika" izazvao je oštre reakcije javnosti, istoričara, udruženja novinara, Jevrejske zajednice i pojedinih stranaka, a svi oni skreću pažnju da se ovaj tekst ogrešio o istorijsku istinu i činjenice koje je nauka iznela...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.