Decenija od smrti patrijarha Pavla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 04:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija od smrti patrijarha Pavla

Na desetogodišnjicu od smrti najomiljenijeg u narodu - srpskog patrijarha Pavle, danas su u manastiru Rakovica, gde je sahranjen, i Kućancima, selu u Slavoniji u kome je rođen, služene liturgije.

Dan ranije, u Kućancima osveštana je obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je patrijarh Pavle kršten.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima podignut je pre 270 godina i taj jubilej, kao i 800 godina autokefalnosti SPC biće obeleženi u episkopiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pakračko-slavonskoj dvodnevnim skupovima.

Patrijarh Pavle, koji je u narodu omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.

Na dan sahrane su ga, na putu od Saborne crkve, gde je telo bilo izloženo, do porte manastira Rakovica, ispratile stotine hiljada poštovalaca.

Episkop Pavle, rođen kao Gojko Stojčević, imenovan je za 44. srpskog patrijarha početkom decembra 1990. godine, čime je na tronu Svetog Save nasledio patrijarha Germana.

Patrijarh Pavle bavio se i naučnim radom, a među objavljenim delima su "Monografija o manastiru Devič", beseda "Život po Jevandelju" i "Molitve i molbe".

U njegovo vreme osnovana je Akademija SPC za umetnost i konzervaciju, vraćena je veronauka u škole, a Bogoslovski fakultet u okrilje Univerziteta.

Njegova lična biblioteka pripala je fondu Biblioteke srpske patrijaršije, ima status kulturnog dobra i čuva se u konaku manastira Svetog arhangela Mihaila u Rakovici.

Rođen je 11. septembra 1914. u selu Kućanci, Donji Miholjac, u porodici zemljoradnika. U rodnom mestu u Slavoniji završio je osnovnu školu, a nižu gimnaziju u Tuzli.

U Šestoj muškoj gimnaziji u Beogradu, koju je pohađao vanredno, da bi mogao da uporedo upiše i Medicinski fakultet, položio je ispit zrelosti.

Šestorazrednu bogosloviju završio je u Sarajevu 1936, a Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde je prethodno završio i dve godine Medicinskog fakulteta.

Drugi svetski rat zatekao ga je na odsluženju vojnog roka, a kao izbeglica nalazio se u manastiru Sveta Trojica u Ovčaru i Banji Koviljači od 1944. kao veroučitelj za decu u izbeglištvu.

Odatle je iz zdravstvenih razloga otišao u manastir Vujan, u selu Prislonica, između Čačka i Gornjeg Milanovca, gde je ostao do 1945. i odlučio da se posveti monaškom životu.

Zamonašio se u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri. Službovanje u Eparhiji raško-prizrenskoj posvetio je i obnovi crkava i manastira, a posebno monaškog života.

Bogoslovski fakultet dodelio mu je zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

I u Leposaviću je održana liturgija povodom godišnjice upokojenja patrijarha Pavla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Decenija bez patrijarha Pavla – njegove poruke žive u narodu

Izvor: RTS, 15.Nov.2019

Navršilo se deset godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha. Njegova svetost patrijarh Pavle bio je 44. naslednik trona Save Nemanjića. U Metohiji i na Kosovu bogoslužio je 34 leta. Danas će se u hramovima SPC služiti parastos. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.