Deca od četvrte godine koriste digitalne uređaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca od četvrte godine koriste digitalne uređaje

Deca u sve ranijem uzrastu počinju da koriste internet, a roditelji nemaju dovoljno znanja i veština da ih zaštite od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje nastalo u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu''.

Istraživanje je pokazalo da se većina dece sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine, kao i da svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Najčešće korišćen digitalni uređaj među decom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta je "pametni telefon", a potom tablet računari.

Čak 70 odsto dece telefon koristi samostalno, a 24 odsto uz nečiju pomoć, dok samo 6 odsto dece ne koristi ovaj uređaj.

Takođe, istraživanje je pokazalo i da je pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu.

Rezultati istraživanja su i da trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umeli da blokiraju sadržaje koji se promotivno nude tokom korišćenja interneta ili spreče svoju decu da ostavljaju "aktivne digitalne tragove na internetu".

Specijalista školske psihologije iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Biljana Lajović kaže da korišćenje digitalnih uređaja predstavlja jedan od posebnih izazova za roditelje i za postavljanje granica u okviru vaspitanja dece.

"Ovde dolaze do izražaja vaspitni stilovi roditelja, njihova efikasnost kao i slabe strane. Otvara se i novo područje za saradnju roditelja i predškolskih ustanova i škola, jačanje kompetencija odraslih, kako u oblasti vaspitanja tako i korišćenja savremenih tehnologija", ukazala je Lajović na panel diskusiji „Deca i internet - pametno od početka".

Tanja Ranković, rukovoditeljka programa obrazovanja u UNICEF-u, navodi da su konkretni ciljevi projekta obuka učitelja i vaspitača za podizanje svesti i znanja roditelja i dece o rizicima i bezbednom korišćenju interneta, kao i osnaživanje roditelja i dece uzrasta između četiri i osam godina za bezbedno korišćenje interneta.

Projekat "Bezbedan internet za celu porodicu'' sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku kompanije Telenor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.