Deblokada Prelaznog sporazuma do Nove godine?

Izvor: RTS, 25.Okt.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deblokada Prelaznog sporazuma do Nove godine?

Srbija bi do decembra trebalo da dobije pozitivan odgovor za deblokiranje Prelaznog trgovinskog sporazuma, rekao Vensan Dežer. Srbija učinila značajan napredak, usvojila zakone i čini napore da se prilagodi zahtevima Unije, ocenio Dežer.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer nada se da će Srbija do decembra, kada se održava samit Evropske unije, dobiti pozitivan odgovor za deblokiranje Prelaznog trgovinskog sporazuma i istakao da bi, posle toga, trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da usledi i podnošenje zahteva za dobijanje statusa kandidata.

Dežer je podsetio da je Evropska komisija u svom najnovijem izveštaju o procesu evropskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana predložila deblokadu Prelaznog trgovinskog sporazuma, jer je Srbija u protekloj godini ostvarila značajan napredak.

Prema rečima Dežera, "Srbija je učinila značajan napredak, usvojila zakone i čini napore da se prilagodi zahtevima Unije".

"Uzeli smo tu činjenicu i, uz napredak koji je učinjen u saradnji sa Haškim tribunalom, verujemo da nam, kao Komisiji, svi ovi elementi dozvoljavaju da predložimo deblokadu Prelaznog sporazuma", rekao je Dežer FoNetu.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji naveo je da bi odluku o tome trebalo da donesu sve članice EU i najavio skorašnje sastanke ministara spoljnih poslova, ali i samit šefova država i vlada članica Unije u decembru.

"Odluku kada će podneti zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU mora doneti Vlada Srbije i ja tu ne mogu da im dajem savete", poručio je Dežer i ponovio da se prvo mora deblokirati Prelazni sporazum.

Prepreke ne evropskom putu

Komentarišući zahtev glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da EU nastavi sa uslovljavanjem Srbije, Dežer je odgovorio da Komisija i Bramerc ne govore ništa različito.

Prema njegovim rečima, primeri drugih država u regionu pokazuju da su prepreke i problemi na evropskom putu uvek prisutni, ako se ne uspostavi puna saradnja sa Tribunalom.

Dežer je istakao da je problem bolje rešiti ranije kako bi svi napori bili učinjeni sada i kako bi bila uspostavljena jasna i puna saradnja sa Tribunalom.

"Teško je objasniti građanima u EU da neko može biti begunac ili osuđen na neku kaznu, a onda da pobegne preko granice i od pravde. Međutim, važno je i za žrtve da se pravda ostvari i da njihove porodice imaju nekakvo zadovoljenje", napomenuo je Dežer.

Govoreći o najavljenim ulaganjima u Srbiju, Dežer je rekao da novac koji Unija daje ne predstavlja samo donaciju, već investiciju u buduću članicu.

"Želimo da vidimo da se Srbija što brže prilagođava zahtevima EU, ali i da podržimo državu. To je znatna suma novca, ali i značajna investicija u naše srpske prijatelje", istakao je Dežer.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.