Izvor: RTS, 27.Sep.2022, 20:57

Danska i Švedska tvrde da je Severni tok namerno oštećen, ali ne zna se ko stoji iza napada

Evropa istražuje kako je došlo do oštećenja na ruskim cevima Severnog toga zbog kojih gas curi u Baltičko more kod švedske i danske obale. Danska premijerka tvrdi da nije reč ni o kakvoj nesreći, već da je neko namerno oštetio cevovode. Istog mišljenja su i u Stokholmu. Sumnja se da su oštećenje prouzrokovale eksplozije, a seizmografi su zabeležili podrhtavanje tla.
Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je da oštećenja na gasovodu ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogu biti posledica nekog nesrećnog slučaja već je reč o namernim akcijama.

"Još nemamo informaciju koja bi mogla da ukaže na to ko stoji iza ovakvih akcija", rekla je danska premijerka.
I švedska premijerka Magdalena Anderson kaže da trenutni podaci pokazuju da nije reč o nesrećnom slučaju, ali i da nije reč o napadu na Švedsku.
Letonski ministar odbrane Artis Pabriks rekao je da NATO i članice EU moraju zajedno da istraže "eksplozije na cevovodima" i da koordinišu zaštitu svoje važne infrastrukture.
Mehurići koji su nastali takon izlivanja gasa prostiru se na više od 100 metara u prečniku, saopštile su danske energetske vlasti. Curenje će se nastaviti i u narednim danima.
Poljska tvrdi da je reč o sabotaži povezanoj sa ratom u Ukrajini, dok Danska i Rusija, koja je smanjila isporuke gasa Evropi zbog ekonomskih sankicija, kažu da sabotaža ne može biti isključena.
Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak, međutim, tvrdi da je curenje "teroristički napad koji je Rusija isplanirala kao vid agresije prema EU". Nije pružio nikakav dokaz za svoju tvrdnju.
Da podsetimo, seizmograf je na danskom ostrvu Bornholm dva puta je danas zabeležio skokove koji predstavljaju podrhtavanje zemlje.
Švedski nacionalna televizija SVT takođe je danas izvestila da su seizmolozi registrovali eksplozije u blizini gasovoda Severni tok u poslednjih 36 sati. 
Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže, saopštila je ranije danas da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja "bez presedana" u samo jednom danu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropa istražuje 'napade' na ruske gasovode prema Evropi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Sep.2022

Evropa istražuje ono za što su Njemačka i Danska označile kao napade koji su izazvali veliko curenje u Baltičko more iz dva ruska gasovoda. Do curenja je došlo na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, na koje su Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara da ih izgrade. Ni jedan gasovod nije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.