Danas svedoči čovek koji bi mogao potopiti Glavaša jer je priznao da je sve slagao

Izvor: B92, 05.Nov.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas svedoči čovek koji bi mogao "potopiti" Glavaša jer je priznao da je sve slagao

Zagreb -- Danas se nastavlja suđenje Branimiru Glavašu pred županijskim sudom u Zagrebu. Očekuje se iskaz ključnog svedoka koji je izjavio da je ranije lagao.

Reč je o ponovljenom suđenju Glavašu koje je počelo u junu ove godine i to nakon što je raniju, osuđujuću presudu Glavašu ukinuo Ustavni sud, preneo je hrvatski portal Index.hr i podsetio da se Glavašu sudi za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godine.

Reč je o slučajevima "Selotejp" i "Garaža".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Očekuje se da danas svedoči Nikola Jaman, čovek koji se poslednjih meseci više pojavljivao u medijima i koji bi se mogao pokazati kao ključni svedok. On je pre nekoliko sedmica u emisiji "Provereno" priznao da je ranije lagao na sudu kako bi spasao Glavaša.

Iako je kao tadašnji formalni zapovednik Zaštitne čete, što je Jaman bio, na sudu i pred novinarima tvrdio da Glavaš nije naređivao mučenja i ubistva srpskih civila, sada je promenio priču, piše Index.

"Reći ću da sam bio zapovednik, da je moj zamenik bio Josip Fehir, a da je glavni zapovednik svega bio Branimir Glavaš. I to ne samo u zaštitnoj četi nego je bio zapovednik i alfa i omega celoga grada. On je drmao celim gradom, između ostalog i nad policijom, pokušavao i nad trećom brigadom, nad ostalima, i tako dalje", kazao je Jaman pre nekoliko nedelja.

To je suprotno od onog što je govorio na suđenju 2006. godine, kada je ored sudim rekao: "Nismo dobili naredbu niti je on to, ako je saznao, saznao je kasnije, ali da je on u tome učestvovao - ja mislim da je to apsolutna izmišljotina."

S druge strane. Glavaš tvrdi da Jaman "laprda".

"Apsolutno me to ništa ne zanima, sve što gospodin ima da kaže neka kaže na sudu. Nijedna četa u Osijeku nije ubijala. Sad se odjednom do kraja procesa pojavljuje gospodin Jaman i ja sam za to spreman, apsolutno, ali ne želim da komentarišem što Jaman ima da kažeći. Bio je jednom na sudu, neka dođe i drugi put i neka kaže šta ima. Postoji mogućnost unakrsnog ispitivanja odbrane i tužitlaštva pa neka odgovori na sve. Moja je savest potpuno čista, apsolutno nemam ništa s ubistvima u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp'. To što Jaman laprda po novinama neka ispriča pred sudom", rekao je Glavaš "Večernjem listu" u martu ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.