Danas se obeležava Dan oslobođenja Beograda

Izvor: B92, 20.Okt.2020, 06:02

Danas se obeležava Dan oslobođenja Beograda

Beograd -- Beograd danas obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

U okviru programa Dani slobode 2020. danas su položeni venci na spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike i odata pošta stradalima.

Vence su položili predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i predstavnici SUBNOR-a i Ruskog doma.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, u ime Skupštine grada Beograda, čestitao svim građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograda dan slobode.

"Na današnji dan, pre 76. godina, zajedničkom akcijom jedinica trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i prve armijske grupe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kojima su komandovali maršal Tolbuhin i general Peko Dapčević, naš grad je oslobođen posle 1.287 dana nacističke okupacije", podsetio je Vesić.

Naveo je da se danas sa ponosom sećamo svih heroja koji su dali živote za slobodu Beograda, a to su 940 pripadnika Crvene armije i 2.953 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske.

Uz njih su, dodao je, živote dali i mnogi građani Beograda koji su se priključivali borbi.

Istakao je da danas živimo u slobodi upravo zahvaljujući tim herojima i da je zato današnji dan prilika da setimo njih i da se Beograd danas razvija zahvaljujući tome što su ti ljudi dali svoje živote za slobodu grada.

"Ovaj dan nije samo prilika da se podsetimo na našu slobodu i da je slavimo, već i da podsetimo na čvrsto srpsko-rusko prijateljstvo i da smo i tada, 1944. godine, kao i u drugim kriznim situacijama uvek bili na istoj strani - na pravoj strani čovečanstva", istakao je Vesić.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je zahvalio rukovodstvu Srbije i Grada Beograda na čuvanju sećanja na vojnike Crvene armije i zajedničke borbe.

"Te borbe nas obavezuju da i sada budemo na istoj, pravoj strani istorije i da se borimo protiv pokušaja revizije istorije Drugog svetskog rata i dalje razvijamo naše bilateralne odnose koji su sada na najboljem nivou", rekao je Bocan-Harčenko.

Venac je na spomenik Neznanom junaku na Avali položio i predsednik Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić položio venac na Avali: Besmrtni oslobodioci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom Dana oslobodenja Beograda...Nakon polaganja venca, predsednik Vučić upisao je u spomen-knjigu:.."Besmrtni oslobodioci,..Decenije koje prolaze ne umanjuju veličinu vašeg podviga. Zahvaljujući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.