Sećanje na ubistvo Đinđića: Venac na spomen ploču Đinđiću položili premijerka Brnabić i ministri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2022, 04:13

Sećanje na ubistvo Đinđića: Venac na spomen ploču Đinđiću položili premijerka Brnabić i ministri

Danas se navršava 19 godina od ubistva Zorana Đinđića, prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji i predsednika Demokratske stranke.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri položili su jutros venac na mestu na kom je pre 19 godina izvršen atentat na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Brnabić je sa članovima svog kabineta, venac položila na spomen ploču u dvorištu Vlade Srbije gde je ubijen prvi demokratski izabran predsednik vlade i nekadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednik Demokratske stranke.

Sa predsednicom Vlade, venac su postavili ministri Siniša Mali, Vanja Udovičić, Darija Kisić Tepavčević, Nebojša Stefanović, Marija Obradović, Maja Popović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Nenad Popović, Ratko Dmitrović i Branko Ružić.

Đinđića je 12. marta 2003. godine iz snajpera ubio pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović.

Za Đinđićevo ubistvo na po 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija i Jovanović kao i desetorica saučesnika, dok su vođe "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Mile Luković ubijeni u policijskoj akciji prilikom hapšenja.

Đinđić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija, dok je u pogrebnoj povorci bilo više stotina hiljada građana.

Za vreme Đinđićevog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Rođen je 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine, da bi doktorirao 1979. godine na Univerzitetu u Konstancu, gde je radio kao asistent.

U Srbiju se vraća 1990. godine i postaje jedan je od osnivača DS u kojoj je u septembru te godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a 1994. godine zamenjuje Dragoljuba Mićunovića na funkciji predsednika DS.

Đinđić je bio i poslanik u prva tri višestranačka saziva Narodne skupštine i u Skupštini SRJ.

DS položila vence i cveće na Đinđićev grob

Delegacija Demokratske stranke položila je danas venac i cveće na grob prvog demokratski izabranog premijera Srbije i predsednika DS-a Zorana Đinđića, povodom 19 godina od njegovog ubistva.

DS je takođe saopštila da nije i neće odustati od borbe za dostojanstven život u Srbiji, koju, kako navodi ta stranka, želi da učini "dobrim mestom za život".

"Naše društvo nalazi se u sveopštoj krizi. Iscrpljeno je lošim upravljanjem pandemijom i oslabljeno brojnim smrtnim ishodima koji su mogli biti izbegnuti. Uzdrmano je krizom privrede, u kojoj cene rastu, plate ostaju iste, a zalihe sardina, graška i goriva postaju tema broj jedan", ocenjuje DS.

Takođe, u toj stranci smatraju da obrazovanje i kultura odavno nisu na spisku prioriteta vlasti, kao i da je medijski program preplavljen neistinama, dezinformacijama i nedoličnim ponašanjem.

Dodali su i da Demokratska stranka predstavlja branu jednoumlju još od svog osnivanja, kao i da danas sebi zadaje još nekoliko zadataka.

"Želimo da mladima damo razlog da ostanu - da osete nadu i motivaciju koju su mladi 2000. osećali, da ih ništa i niko ne može zaustaviti, da su oni ti koji odlučuju. Da ih podržimo svojim iskustvom, znanjem i mudrošću koje nam je Zoran Đinđić kao svojim naslednicima ostavio u amanet. Da Srbiju zajedničkim snagama učinimo dobrim mestom za život, u kom se može normalno živeti od plate, gde institucije rade svoj posao, gde su kriminalci u zatvorima", navedeno je u saopštenju.

Polaganju venca i cveća prisustvovali su predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, njegova zamenica Dragana Rakić, član Političkog saveta DS Ivan Vujačić, potpredsednici stranke Tatjana Manojlović, Branimir Jovančićević i Miodrag Gavrilović, predsednik Izvršnog odbora Srđan Milivojević, predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Nebojša Novaković, portparolka stranke Alisa Kockar, predsednik Demokratske omladine Stefan Ninić, koordinator Centra Resornih odbora DS Vladimir Pešić, direktor stranke i direktor Fonda za unapređenje demokratije Ljuba Davidović, Borisav Radojković i prijatelji.

"Setnja za Zorana"

Povodom 19 godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića, Koalicija "Ujedinjeni za pobedu Srbije" održala je danas "Šetnju za Zorana".

Lideri stranaka okupljenih u toj koaliciji okupili su se na Tašmajdanskom parku, a zatim su se prošetali do Novog groblja, gde su odali počast ubijenom premijeru stavljanjem cveća na njegov grob i paljenjem sveća.

Bili su prisutni predsednik i potpredsednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Građanskog saveza Srbije Pavle Grbović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Janko Veselinović i drugi.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je za Tanjug da je ta šetnja bila odavanje počasti onome što je ubijeni premijer pokušavao da učini, a to je da Srbiju učini jednom normalnom, demokratski uređenom državom.

"To je poruka da je ubijen premijer, ali nisu ubijene ideje za koje se on borio, jer su one univerzalne i iza tih ideja i dalje stoji jedan značajan broj stanovnika koji želi da se one sprovedu. Mislim da iza tih ideja stoji većina stanovnika, onih koji žele uređenu državu, pravedno društvo i odgovornost u politici kao princip", poručio je predsednik DS.

Kako ističe, to su ideje demokratske Srbije, koja je okrenuta budućnosti i svojim građanima.

"U vreme dok je Đinđić bio živ, svi su videli Srbiju kao prvu zemlju iz Zapadnog Balkana koja će ući u Evropsku uniju. Imali smo navalu optimizma, ljudi su se vraćali iz inostranstva. Sve je to prekinuto posle njegovog ubistva. Najpre je došlo do zastoja, a potom regresije. Potrebno je da iz korena menjamo ono što je došlo posle Đinđićevog ubistva", smatra Lutovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas 19 godina od smrti premijera Zorana Đinđića, premijerka Brnabić položiće venac na mestu gde je ubijen

Izvor: Blic, 12.Mar.2022

Danas se navršava 19 godina od ubistva Zorana Ðinđića, prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji i predsednika Demokratske stranke.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.