Danas ističe rok za izbor upravnika zgrada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas ističe rok za izbor upravnika zgrada

Danas ističe rok za registraciju zgrada i izbora načina upravljanja, kako je predviđeno novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Procenjuje se da je na teritoriji Srbije oko 50 odsto zgrada izabralo svoju upravu. Time se otvaraju brojna pitanja: šta će biti sa zgradama koje nisu ispoštovale zakonski rok i da li ima dovoljno profesionalnih upravnika za sve koji se za taj vid uprave odluče?

Milan Miladinović jedan je od prvih licenciranih profesionalnih upravnika u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beogradu. Našli smo se sa njim u trenutku kada poslednjeg dana zakonskog roka žuri da preda zahteve za registraciju i izbor uprave zgrada. Od trenutka kada je postao profesionalni upravnik, kaže da je nedeljno dobijao jedva dva zahteva. Poslednjih nedelju dana stvari su se znatno promenile.

Milan Miladinović, profesionalni upravnik zgrade  kaže: "Naš narod čeka uvek poslednji minut. Poslednjih par dana ne možemo da odgovorimo na sva pitanja i ne možemo da primimo sve građane koji su zainteresovani da se registruju u ovom roku."

Bez obzira na to što nepoštuju uvek zakonske rokove, očekivanja građana od profesionalnih upravnika su velika.

"Žele da tog istog dana kada se održi sastanak da im istog trenutka rešimo neke od problema. Bude dosta i nekih ličnih odnosa među stanarima, pa moramo da glumimo i medijatore koji treba da ih mire", kaže Miladinović

Nedovoljna informisanost o novom Zakonu o stanovanju i o nadležnostima profesionalnoh upravnika, mogli bi da budu neki od razloga zbog čega građani kasne sa registracijom i izborom uprave. Ipak, u resornom ministarstvukažu da su zadovoljni odzivom.

Jovanka Atanacković, iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture objašnjava:"To znači da je do sada 22000 zgrada po novom sistemu registrovano, što je oko 50 odsto. Odziv do sada je oko 50 odsto zgrada."

Podsećaju da su građani imali trostruk izbor: da izaberu nekog od komšija za upravnika, da izaberu nekog sa liste profesionalnih ili da dobiju prinudnu upravu. Oni koji nisu ispoštovali zakonske rokove kažu da nemaju problema s tim da im zgradu vodi prinudna uprava, ali ni do nje se neće doći tako lako. Jer pre nego što se dodeli prinudna uprava na teren izlazi inspekcija. Kada utvrde da zgrada nije u registru i da nema upravnika, stanarima se onda daje novi rok od 30 dana za registraciju i izbor upravnika. Ukoliko se i tada ne ispune zahtevi lokalna samouprava dodeljuje prinudnog upravnika koji će obavljati tu funkciju sve dok se stanari ne dogovore oko izbora novog.

 Stanare brine i to da li će biti dovoljno profesionalnih upravnika za sve koji se odluče za taj vid uprave. Za sada ih ima više od 300, a u Privrednoj komori Srbije kojaizdaje licenceza rad, u toku je i poslednji decembraski ispitni rok koji polaže još dodatnih 230 kandidata.

"Jedan upravnik može da obavlja tu funkciju u više zgrada... Ne postoji ograničen broj zgrada kojim upravnik može da upravlja", kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Sa edukacijom upravnika i polaganjem ispita nastavlja se iu narednoj godini, tako da će ih ubuduće biti sve više. Da li će novi Zakon o stanovanju proći test i kod stanara i kod autora istog još je rano govoriti, mada su svi saglasni da imaju isti cilj – bolji i kvalitetniji život u komšiluku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.