Danas: Carigradska patrijaršija se slaže da je pitanje crkve u Makedoniji u nadležnosti SPC

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas: Carigradska patrijaršija se slaže da je pitanje crkve u Makedoniji u nadležnosti SPC

U vrhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) nezvanično se tvrdi da su se predstavnici Carigradske patrijaršije i SPC prošlog petka u patrijarhovoj vili na Dedinju složili da je pitanje crkve u Makedoniji u nadležnosti SPC, piše list Danas.

Prošlog vikenda, piše dalje Danas, pojedini makedonski mediji spekulisali su da je Carigradska patrijaršija pokrenula postupak preispitivanja tomosa iz 1922, kojim je priznala ujedinjenu SPC u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca na stepenu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << patrijaršije.

Isti izvori u Makedoniji tvrde da je "makedonski crkveni slučaj" bio glavna tema susreta na Dedinju.

U vrhu SPC nezvanično kažu da je povod za dolazak carigradske delegacije u Beograd bio ukrajinski crkveni problem, ali da je tokom četvorosatnog razgovora bilo reči o različitim pitanjima.

Razgovaralo se i o nedavnoj centralnoj proslavi osam vekova samostalnosti SPC, za koju je srpska strana poziv sestrinskim crkvama poslala pa povukla, posle čega je Carigrad u Nikeji i na Fanaru sam organizovao obeležavanje srpskog jubileja na kome, odlukom srpskog Sinoda, nije bilo nikog od srpskih crkvenih visokodostojnika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.