Dan žalosti, sirene i parastos za nastradale u „Oluji“

Izvor: NTV.rs, 05.Avg.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti, sirene i parastos za nastradale u „Oluji“

BEOGRAD – U Srbiji je danas Dan žalosti povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba u akciji Oluja.
Na platou ispred Crkve svetog Marka danas je, na Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, održan parastos Srbima stradalim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović poručio da je ono što se naziva „Olujom“ i „Bljeskom“ bio bljesak mržnje.
Posle parastosa mitropolit Amfilohije Radović rekao je da ono >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << što se naziva „Olujom“ i Bljeskom bio „bljesak mržnje, opake i bratoubilačke“, navodeći da je „Oluja“ ispunjena bratoubilaštvom i bogoubilaštvom.
Amfilohije Radović je rekao da ne postoji zločinačkijeg i bratoubilačkijeg veka od 20-tog, u kome su stradali svi evropski narodi, a naročito jevrejski i srpski, koji je, kako je naveo, takođe prinet na žrtvenik tog novog evropskog poretka počevši od Prvog svetskog rata pa sve do danas.
On je ukazao da su zločini u „Oluji“ nastavak zločina iz 1941. godine i poručio da su neophodni bratska ljubav i pokajanje pre svega onih koji na zločinu otvaraju budućnost svog naroda.
Mitropolit je naveo i da je Kosovo i Metohija oteta nasiljem EU, NATO i SAD.
Parastos je služio patrijarh SPC Irinej, a prisustvovali su mu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, zamenik predsednika Srpskog narodnog veća Saša Milošević, kao i veliki broj građana.
Posle parastosa formirala se kolona koja se uputila do Centra Sava, gde će biti održana Memorijalna akademija.
Na početku parastosa predstavnici Udruženja izbeglica i kolonista Alibunar razvili su transparent na kome je pisalo „Oluja = zločin“, a pre parastosa građani su palili sveće u priprati.
Čitana su i imena ubijenih i nestalih tokom i posle akcije „Oluja“.
Crkvena zvona i sirene u počast stradalima i prognanima
Srbija je danas, tačno u podne, minutom ćutanja, crkvenim zvonima i sirenama obeležila Dan sećanja i odala počast stradalim i prognanim Srbima.
Građani u celoj Srbiji su tačno u podne, na Dan žalosti, zastali i na ulicama i radnim mestima minutom ćutanja odali poštu stradalima.
Povodom Dana sećanja sirene su se u podne oglasile u pojedinim delovima Beograda, ali ne i u centru grada.
U Beogradu je u crkvi Svetog Marka održan parastos stradalima u hrvatskoj vojnopolicijskoj akciji „Oluja“, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položio je venac u Tašmajdanskom parku.
U crkvama i hramovina na Kosovu i Metohiji služen je parastos nastradalim Srbima u ratovima 90-ih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u podne su se u Kosovskoj Mitrovici oglasile sirene i crkvena zvona.
Na taj način i na Kosovu i Metohiji je obeležen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u ratovima 90-ih i obeležen Dan žalosti povodom 20 godina od progona Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.
Parastos u Crkvi svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služio je protojerej Staniša Arsić koji je podsetio da su u tim ratovima mnogi pobijeni samo za to što su bili Srbi.
Protojerej Arsić je poručio i da je vreme sećanja na sve nevino nastradale, od najmlađih koji su bili u kolevkama, do najstarijih koji su na nosilima iznošeni iz svojih domova.
Na Kosovu je pre 20 godina utočište našlo oko 4.500 Srba koji su proterani iz Hrvatske u akciji „Oluja“, a od tog broja danas na severu Kosova, živi oko 40-ak Srba, dok je 30-ak nastanjeno južno od reke Ibar.
U Sabornom hramu Svetog Georgija u Novom Sadu parastos Srbima nastradalim u akciji „Oluja“ služio je vikarni episkop Jeronim, uz sasluženje sveštenika Bačke eparhije.
Vernici su zapalili sveće za žrtve te hrvatske vojne operacije, a tačno u podne začula su se zvona novosadske Saborne crkve u znak sećanja na stradanje i progon srpskog naroda pre dve decenije.
Na znak zvona i sirena Novosađani su zastali na ulicama i minutoim ćutanja odali poštu žrtvama „Oluje“.
U znak sećanja na pogrom i stradale Srbe u akciji „Oluja“ u svim crkvama u Šumadiji služen je parastos, a tačno u podne u Kragujevcu, na kratko, čule su se sirene i crkvena zvona.
Parastosu u Sabornoj crkvi, koji je služio vladika Šumadijski Jovan, prisustvovali su i članovi Udruženja građana iz Krajine „Zora“.
Predsednik tog Udruženja, koje postoji deceniju i po i koje je svake godine odavalo poštu nastradalima, Predrag Todorović rekao je Tanjugu da mu je drago što je država, kako je rekao, konačno stala iza obeležavanja Dana sećanja na stradale Srbe u pogromu u akciji „Oluja“.
Tačno u podne na ulicama Kragujevca bilo je vrlo malo ljudi, a retki među njima su zastali kako bi minutim ćutanja odali poštu stradalim Srbima.
I u svim crkvama niške eparhije danas je služen parastos žrtvama akcije „Oluja“, a u podne oglasila su se crkvena zvona i sirene čime je odata pošta nastradalima i obeležen Dan sećanja na stradanje i progon Srba u tom gradu.
Petominutim zvonjenjem zvona Hrama Svetog vaznesenja u Subotici, paljenjem sveća i minutom ćutanja građana u Subotici je obeležen Dan sećanja na stradanje Srba.
Povodom Dana žalosti i 20 godina od vojne akcije „Oluja“ u Hrvatskoj, zastave na ustanovama u Subotici spuštene su na pola koplja.
Pre dvadeset godina, zbog akcije „Oluja“ u Subotici je utočište našlo oko 5.000 građana iz Srpske Krajine.
I na području Žičke eparhije, kojoj pripada i Čačak, održan je parastos stradalima i prognanima u akciji „Oluja“, a u podne su se oglasila crkvena zvona sa pravoslavnih svetinja na ovom području.
Služenjem parastosa u hramovima, palenjem sveća, zvonjavom crkvenih zvona i oglašavanjem sirena u Pomoravlju, Resavi i Levču obeleženo je stradanje Srba u Hrvatskoj u vojno policijskoj akciji „Oluja“ pre 20 godina.
Veliki broj građana ovog dela Srbije, izbeglica iz Hrvatske i BiH, i prognanih sa Kosova, okupilo se u crkvama manastira Ravanica kod Ćuprije, Manasije kod Despotovca, Kaleniću kod Rekovca, Jošanici kod Jagodine, Miljkovom manastiru kod Svilajnca i Sveti Sisoje kod Paraćina.
Na području Pomoravskog okruga živi oko 8.000 izbeglica iz Hrvatske, koji su u ovaj deo Srbije stigli krajem 1991. godine iz Zapadne Slavonije i 1995. godine sa područja Like, Banije, Korduna, Dalmacije i drugih delova Hrvatske.
Sirene i crkvena zvona oglasila su se i u Republici Srpskoj, gde je takođe proglasen Dan žalosti.
Centralna državna manifestacija održana je sinoć kod Sremske Rače, čime je Srbija prvi put obeležila 5. avgust, Dan sećanja na stradanje i progon Srba.
U akciji koja je počela 4. avgusta 1995. godine, oko 130.000 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, osvojili su glavni grad nekadašnje RSK Knin 5. avgusta 1995.
U hrvatskoj vojno policijskoj akciji 2.000 Srba je ubijeno ili nestalo, a 250.000 je prognano, uništeno je 25.000 njihovih kuća i 13.000 privrednih objekata, crkava i muzeja.
Tanjug 05 Avgust 2015 15:21
Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.