Dan volontera u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan volontera u Srbiji

Crveni krst Srbije kao najveća volonterska organizacija u zemlji obeležiće 5. decembar, Međunarodni dan volontera koji ove godine nosi slogan "Volonteri za budućnost u koju su svi uključeni".

Posebna pažnja ove godine biće posvećena volonterima koji su angažovani u svojim lokalnim zajednicama, a biće skrenuta pažnja i na to da oko 60 odsto volontera širom sveta čine pripadnici marginalizovnaih grupa i žene.

Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad oko 60.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << volontera, od tog broja je 20 odsto starijih, 20 odsto srednjih godina i radno sposobno, a 60 odsto čine mladi volonteri, navodi se u saopštenju te organizacije.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca podseća da im svake godine približno 14 miliona volontera poklanja svoje vreme, a od tog broja oko devet miliona su mladi.

"To čini pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca najvećom humanitarnom volonterskom organizacijom na svetu, a što uključuje i približno 450.000 zaposlenih koji na globalnom nivou pružaju podršku volonterima", navodi se u saopštenju Crvenog krsta Srbije.

Volonterski rad u okviru Crvenog krsta Srbije predstavlja, navode, svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade. Kažu da volontiranje osim što rešava probleme ugroženih kategorija stanovništva, ono i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju i pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti.

Kako vlade širom sveta, zajedno sa civilnim sektorom i lokalnim zajednicama, rade na tome da ublaže efekte siromaštva i unaprede zdravlje i obrazovni nivo stanovništva, volontiranje se pokazuje kao efikasan element tih napora.

Promovisanje volontiranja je posebno značajno u zajednicama koje su ekonomski manje razvijene, u ruralnim i udaljenim krajevima, napominju iz Crvenog krsta, gde je, ističu, najdragoceniji resurs koji zajednica ima na raspolaganju upravo solidarnost njenih članova, snažan osećaj zajedništva i jedinstvenog iskustva i motivacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.