Dan ljudskih prava u Srbiji u senci nasilja nad ženama

Izvor: Mondo, 10.Dec.2018, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan ljudskih prava u Srbiji u senci nasilja nad ženama

Nema ljudskih prava sve dok su žene žrtve nasilja, upozorava Zorana Mihajlović.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je danas, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, da je jedno od osnovnih i zagarantovanih prava svake osobe da bude ravnopravna i uvažena bez obzira kom polu, veri ili naciji pripada.

U čestitki građankama >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i građanima Srbije, ona je ocenila da se u godini u kojoj se obeležava 70. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima ne može govoriti o njihovom punom ostvarenju ako postoji diskriminacija pojedinih grupa građana i građanki i nepoštovanje principa rodne ravnopravnosti, te da su ljudsko dostojanstvo i sloboda osnov svakog modernog društva.

 Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, Mihajlovićeva je posebno ukazala na težak položaj žena, istakavši da nema ljudskih prava sve dok su žene žrtve nasilja.

"Poznato je da je položaj žena, posebno onih iz seoskih sredina, samohranih majki, žena sa invaliditetom i Romkinja posebno težak. Okosnica i stub svakog demokratskog društva jeste poštovanje prava svih, a posebno onih iz ranjivih, marginalizovanih i višestruko diskriminisanih grupa. Ako težimo modernoj i razvijenoj zajednici, onda svi građani i građanke moraju da budu prepoznati kao ravnopravni članovi našeg društva, da ravnopravno ostvaruju sva svoja prava i da imaju jednake mogućnosti za rad i razvoj", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da se Međunarodnim danom ljudskih prava završava globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" i dodala da nema govora o poštovanju ljudskih prava tamo gde su žene i devojčice žrtve nasilja.

"Sve dok ijedna žena bude uznemiravana, pretučena ili ubijena, nema poštovanja ljudskih prava. Ove godine šaljemo poruku da nije samo fizičko nasilje - nasilje, da smo tu da saslušamo svaku ženu, čujemo njenu priču, podržimo je i poručimo joj da nije sama. Hajde da ne okrećemo glavu pred nasiljem, odgovornost je na svima nama", zaključila je Mihajlovićeva.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dok su žene žrtve nasilja, nema ljudskih prava"

Izvor: B92, 10.Dec.2018

Beograd -- Sve dok ijedna žena bude uznemiravana, pretučena ili ubijena, nema poštovanja ljudskih prava, izjavila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije...Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnorpavnost istakla je danas, povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, da je...

Nastavak na B92...

Dostojanstvo i sloboda osnov svakog modernog društva

Izvor: JuznaSrbija.info, 10.Dec.2018

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je danas Međunarodni dan ljudskih prava svim građanima Srbije...Mihajlović je podsetila na to da je jedno od osnovnih i zagarantovanih prava svake osobe da bude ravnopravna...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Mihajlovićeva: Uz Zvezdu, svima nam je mesto u ligi boraca

Izvor: RTS, 10.Dec.2018

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je da Srbija ovogodišnju svetsku kampanju protiv rodno zasnovanog nasilja završava sa stadiona Crvene zvezde, sa utakmice Lige šampiona, porukom "Stop nasilju nad ženama". ...

Nastavak na RTS...

Paunović: Na dan ljudskih prava, njihovo kršenje na KiM

Izvor: RTS, 10.Dec.2018

Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, čestitala je danas građanima i građankama Srbije Međunarodni dan ljudskih prava i ocenila poražavajućim da se na taj dan Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa najgrubljim kršenjem ljudskih prava. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.