Daleko iza očiju javnosti maleni graditelji su napravili svoj svet, ali evo šta trpi posledice

Izvor: B92, 27.Nov.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daleko iza očiju javnosti maleni graditelji su napravili svoj svet, ali evo šta trpi posledice

U specijalnom rezervatu prirode “Zasavica” živi petnaestak porodica dabrova. U vodenom staništu, dugom 33 kilometra, njih stotinu sagradili su kuće i podigli brane kako bi nivo vode bio optimalan za život.

Za taj posao odsekli su brojne trupce duž staništa, i to zubima, koji, sudeći po slici i količini posečenih stabala, mogu da zamene testeru.

Domovi vrhunskih neimara sagrađeni su daleko od oka čoveka. Jedini putokaz su zašiljeni i oglodani trupci koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dabarovi čak za noć pregrizu. Od granja i blata prave kuću a koru jedu i hrane mladunce.

U kupaste kućice uzlaze isključivo iz vode. U unutrašnjosti sagrađenoj od blata i drveća je suvo, i tu žive roditelji sa mladuncima. U netaknutoj prirodi, daleko od ljudskih pogleda, aktivni su samo tokom noći kada u tišini pregrizaju stabla vrbe.

Kada opadne vodostaj, mali graditelji u svom staništu podižu brane od drveta i blata, kojima reglulišu nivo vode. Tako napravljeno jezero idealno je za plivanje, nabavku hrane i zaštitu od grabljivica. U rezervatu Zasavice i okolini podigli su osam brana, a u najdužu od 50 metara, ugradili 30 kubika drveta.

Pogledajte više u prilogu iz naše emisije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.